Kurczak w parmezanie z sosem delikatnie jabłkowym



Wyśmienity obiad. Kurczak we wspaniałej panierce serowej z dodatkiem sosu - który sam w sobie jest smaczny i można go zrobić także do polania warzyw. Kurczaka można przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku - tuż przed jedzeniem. Jedna uwaga - trudno oszacować ilość panierki - zależy od naszej hojności dla poszczególnego kawałka kurczaka i od wielkości tych kawałków. Inspirowałam się przepisem z amerykańskiego Taste of Home.

Kurczak w parmezanie z sosem delikatnie jabłkowym

Składniki (4 porcje):

  • 650 g podudzi z kurczaka bez kości (z 14-16 sztuk)
  • 1 szklanka mąki pszennej graham (albo białej)
  • 1/3 - 1/2 szklanki startego parmezanu (ewentualnie innego ostrego sera np. ementalera)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego

SOS:
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka/rosołu
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Przygotować 2 głębokie talerze - jeden z rozbełtanymi widelcem jajkami, drugi z mąką, solą, pieprzem i startym na tarce parmezanem.

Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło klarowane. Kurczaka najpierw zanurzać w misce z jajkami, a następnie w mieszaninie z mąki i parmezanu. Kurczaka smażyć partiami z każdej strony, po kilka minut, aż do zrumienienia.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, usmażonego kurczaka zawinąć w folię aluminiową, dopiekać przez 7-10 minut (ja mam w ten sposób pewność, że kurczak nie będzie surowy - zupełnie jak w przypadku kotletów mielonych).

Przygotować sos: w rondelku połączyć gorący bulion z sokiem, doprowadzić do wrzenia, dodać sok z cytryny, pieprz i sól oraz trochę masła - po jego roztopieniu zdjąć z ognia. Tak przygotowanym sosem polewać kurczaka.

Serwowałam z ziemniakami i sałatką na ciepło - z kiełków fasoli mung.




9 komentarze :

  1. delikatnie jabłkowy... hm ;]
    ciekawie brzmi, nie powiem ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Szczególnie do gustu przypadł mi sos!Zapisuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połaczenie. Danie wygląda jak prosto z restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Buziaczek - och dziękuję :) - potem zwiększyłam trochę wielkość porcji ;)

    Ewo - sos jest naprawdę fajny

    Karmelitko - :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos swoją delikatnością kusi:-) Wszystko razem musi wspaniale smakować, samo zdjęcie oddaje już połowę smaku. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. gdyby mi to podano w restauracji, wstałabym i poszła ucałować kucharza. arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczna kompozycja, kurczak wyglada smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana, prawdziwa rewelacja! Zapisuję natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)