Pieczarki faszerowane pastą paprykowo-bakłażanowo-pomidorową



Ostatnio ciągle grilluję warzywa - w piekarniku albo na patelni. Warzywa tak przyrządzone zmieniają całkowicie swoje oblicze - uwielbiam je. Dziś zapraszam na zdrowy, lekki i bardzo smaczny letni obiad/kolację.

Pieczarki faszerowane pastą paprykowo-bakłażanowo-pomidorową, z grillowanym kurczakiem

Składniki:


  • 1 średni bakłażan - 400g
  • 2 podłużne, mięsiste pomidory [zawierają b. mało soku]
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki posiekanych ziół: bazylii, oregano i tymianku
  • 2 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego lub innego odpornego na wysokie temperatury
  • 8-10 dużych pieczarek - po 4 na osobę (razem ok. 250 g)
  • sól, pieprz
  • 1 pierś z kurczaka
  • czosnek, zioła


Wykonanie:

Rozgrzać grilla lub piekarnik z opcją grilla [240 st. C].

Bakłażana nie obierać, pokroić na dość grube plastry - około 1 cm. Pomidory umyć, pokroić na cztery części, paprykę pozostawić w całości. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

Pokrojonego bakłażana posmarować z dwóch stron pędzelkiem - 2 łyżkami oleju. Posolić i popieprzyć.

Do rozgrzanego piekarnika włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia: paprykę, cebulę, pomidory (skórką w dół) i bakłażana. Grillować w sumie około 40 minut. Po około 20 minutach przewrócić bakłażana na drugą stronę, tak samo postąpić z papryką - skórka może zrobić się miejscowo czarna.

Po 20o minutach grillowania zacząć grillować pieczarki - w całości, posmarowane olejem (razem ok. 1/2 łyżki), posolone i popieprzone.

Przygotować kurczaka - u mnie w wersji najprostszej czyli oprószonego solą, pieprzem i czosnkiem - ewentualnie ziołami, zgrillowanego na patelni grillowej.

Zgrillowaną paprykę przełożyć do woreczka, zawinąć - papryka "spoci się" i łatwo pozbędziemy się skórki. Z pomidorów usunąć skórkę. Obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę wraz z bakłażanem i pomidorami, zmiksować na pastę wraz z 2 łyżkami świeżych ziół: bazylii, oregano i tymianku, doprawić - w miarę potrzeby.

Z pieczarek usunąć nóżkę (którą można zmiksować razem z pastą), napełnić je pastą bakłażanowo-paprykową. Podawać ciepłe wraz z grillowanym kurczakiem.



6 komentarze :

  1. Bardzo fajny pomysł i połączenie smaków!;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak trafię dziś na duże gabarytami pieczarki to zaserwuję sobie Twoje danie na kolację;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie lato jest tą porą na grilowane warzywa..a Twoj przepis bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny przepis
    http://swiat-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. I jak ładnie wygląda! Bardzo ciekawy sposób na grillowane warzywa!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jakoś nie doceniam grillowanych warzyw ;-) Za to nieco włoskie połączenie smaków bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)