Tarta ze śliwkami i marcepanowo-migdałową kruszonką






Pyszna letnia tarta w wersji nieco bardziej "luksusowej". Takiego ciasta nie kupi się w cukierni. Przepis z Bon Appetit, zmodyfikowany, zaczerpnięty z forum cincin.

Tarta ze śliwkami i marcepanowo-migdałową kruszonką

Spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki migdałów [dałam 165 g migdałów w słupkach]
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 115 g twardego masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki [dałam 3 łyżki płynnej śmietanki 18%]
  • 1 żółtko

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki (około 140 g) pasty z migdałów [marcepana]
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (jasnego)
  • 85 g twardego masła
  • 1/4 szklanka płatków migdałowych

Owoce:

  • 800 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych na pół [dałam raczej kwaśne]
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Spód:
Posiekać pierwsze 4 składniki w malakserze, aż migdały będą drobniutko posiekane. Dodać masło, posiekać, dodać śmietankę i żółtko - wymieszać aż ciasto połączy się w całość.

Schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Rozwałkować [nie próbuję nawet opanować tej trudnej sztuki i kruche ciasto dzielę nożem na jednakowej grubości plastry, po czym wykładam nimi formę] i wylepić ciastem foremkę do tarty o średnicy 27 cm [może też być trochę większa]. Ciasto jest bardzo miękkie! Nakłuć całą powierzchnię widelcem i schłodzić przez godzinę lub dłużej w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C - upiec spód na złoto [piekłam ok. 20 minut], w razie potrzeby spłaszczając tworzące się pęcherze, wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Kruszonka: posiekać mąkę, pastę migdałową i cukier w malakserze, dodać masło i posiekać aż utworzą się grudki, przesypać do miski, dodać płatki migdałowe.

Śliwki wymieszać z cukrem i mąką.

Na spodzie wystudzonego ciasta rozsypać 3/4 szklanki kruszonki, wyłożyć śliwki skórką do dołu [sok nie wypłynie z owoców podczas pieczenia], posypać resztą kruszonki.

Piec tartę aż śliwki będą miękkie i wierzch ładnie zrumieniony, około 40 minut [mi wystarczyło 30 minut - zależy od piekarnika]. Gdyby wierzch zaczął się wcześniej rumienić, przykryć tartę folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry.



13 komentarze :

  1. bardzo lubię marcepan, ale dawno go nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta musi być pyszna! Migdały, marcepan i śliwki- wspaniałe połączenie, nie próbowałam, ale już sobie wyobrażam, mmmm.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepisy!!! Kilka z nich już zapisałam i na pewno zrobię w tym tygodniu!
    Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruszonka migdałowa marzy mi się już od dawna, utrafiłaś w sedno!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję bardzo za odwiedziny i komentarze

    już 3 osoby zrobiły to ciasto - z moich znajomych i znajomych znajomych i były b. zadowolone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrzę na ten przepis, a robiłam wczoraj podobne ciasto, i przypomniało mi się, że mam w szufladzie resztkę marcepanu i nie wpadłam na to, żeby ją do niego wykorzystać! Ech, no to trzeba będzie robić jeszcze jedno ciasto, tym razem po twojemu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wspaniale, tak apetycznie, że chciałoby się sięgnąć po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta wygląda super, ale jest trochę (jak dla mnie) za słodka - do kruchego ciasta pod tartę zwykle daję się mnie. No ciasto się za szybko spieka na bokach, przez to, że jest tam dużo masła i mało mąki. I tak dodałam więcej mąki niż 1 szklanka bo strasznie się kleiło. Ale warty przepis spróbowania, bo wystarczy mieć dobrą kawę/hebratę i wszystko gra. / E.

    OdpowiedzUsuń
  9. Anomimowy - przepraszam, że tak późno odpowiadam - to prawda, że jest słodkie przez marcepan, dla mnie nie było za słodkie, bo użyłam śliwek z początku sezonu - były bardzo kwaśne, nie do zjedzenia; dziękuję Ci za komentarz odnośnie modyfikacji

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm z dodatkie marcepana musi smakować cudnie!
    Zapraszam do zapoznania się z moją wersją :)
    http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/08/z-cyklu-weekendowe-kucharzenie-sliwkowe.html
    Dopiero zaczynam przygodę z blogowaniem, ale liczę na miłe słowo.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)