Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku Julii Child



Boeuf Bourguignon to prawdziwie wielopoziomowe smakowo danie i klasyka francuskiego smaku. Miękka, rozpływająca się w ustach wołowina w sosie winnym, z szalotkami i malutkimi pieczarkami. Danie wcale nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Polecam na wykwintny obiad bądź kolację. To było popisowe danie Julii Child - nie dziwię się. Koniecznie trzeba poprosić sprzedawcę o wołowinę, która nadaje się do długiego gotowania - to bardzo ważne. Szalotki są obecnie dostępne w wielu sklepach, na moim ulubionym targowisku nawet na wagę [co za zmiany]! Do dania musimy użyć naprawdę dobrego wina - bo to jeden z głównych składników, nadających strukturę smaku daniu. Kupiłam dwa różne - tak na wszelki wypadek - i wybrałam takie, które wydało mi się lepsze, o bogatym bukiecie smakowym, wyraziste.

Korzystałam z przepisu Julii Child znalezionego na blogu kulturakulinarna, posiłkując się także wersją dania.


Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku

Składniki [6-7 porcji]:

  • 200 g masła,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 1,2 kg wołowiny, część nadająca się do długiego gotowania, pokrojonej w 5cm kostkę (np. udziec, antrykot, rozbratel)
  • 4 duże ząbki czosnku, obrane i zgniecione
  • 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w cząstki
  • 6 marchewek, obranych i pokrojonych w duże kawałki (albo pół na pół kawałki i plasterki)
  • 4 łyżki mąki pszennej (60 ml mąki to mało, sos wychodzi rzadki)*
  • 500 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 1 litr - 1,5 l aromatycznego bulionu wołowego np. z tego przepisu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 bouquet garni (bukiecik związanych: gałązki tymianku, liścia laurowego i natki pietruszki),
  • 500g cebulek szalotek,
  • 700g malutkich pieczarek,
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:

Na samym początku należy przygotować wywar, zatem przygotowania najwygodniej zacząć dzień przed konsumpcją.

Wykonanie właściwe:

Najpierw należy pokroić: boczek w małą kostkę, mięso w kostkę ok. 3 - 5 cm, czosnek i cebulę drobniutko, marchew w plasterki bądź większe kawałki, szalotki tylko obrać, pieczarki tylko oczyścić i oderwać nóżki (mają zostać same kapelusze w całości).

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Na patelni rozgrzać 1/3 przygotowanego masła i usmażyć na nim boczek na rumiano. Wyjąć go z tłuszczu i przerzucić do żeliwnego naczynia (ale sprawdzi się też inny garnek z pokrywką, nadający się do pieczenia w piekarniku). Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć porcjami wołowinę – tylko do zrumienienia (w środku mięso ma być krwiste!). Przerzucić je do boczku. Wylać tłuszcz. Na patelni rozgrzać następną 1/3 masła i usmażyć na nim cebulę z czosnkiem i marchewką. Po dokładnie trzech minutach wsypać mąkę i ciągle mieszając smażyć jeszcze przez dwie minuty. Całość zalać winem i 1000 - 1500 ml bulionu – doprowadzić do wrzenia i gotować ok. minuty. Wyłączyć ogień i przelać zawartość patelni do naczynia z mięsem.

Przygotowany gulasz posolić, popieprzyć obficie, wrzucić bouquet garni (zamiast świeżego tymianku można dać odrobinę suszonego najlepiej zawiniętego w gazę - by potem ją wyjąć), koncentrat pomidorowy i wymieszać. Płyn powinien sięgać 1 cm powyżej warstwy mięsa (w razie potrzeby trzeba dolać resztę bulionu). Wstawić zamknięte naczynie na 2 godziny do piekarnika.

Po dwóch godzinach usmażyć na reszcie masła szalotki na złoto – zdjąć je z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć pieczarki. Szalotki i pieczarki dorzucić do naczynia i zapiekać jeszcze pół godziny. W tym czasie sos powinien już gęstnieć.

*Jeśli sos nie zgęstnieje (jak było u mnie) można albo zagęścić większą ilością mąki, albo zredukować sos. W tym drugim przypadku za pomocą łyżki cedzakowej, wyjąć mięso i warzywa, sos przefiltrować i gotować, aż zredukuje się o połowę.

Gotowe boeuf bourguignon można podać z aromatyczną kaszą gryczaną, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

I sama Julia przygotowująca to danie:




[recipe in English]


8 komentarze :

  1. Ciekawa jestem tej wołowinki, nie jadłam jeszcze w takim wydaniu.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie, klasyka kuchni! Robiłam 2 razy, choć z innego przepisu, jednak główne składniki te same. Muszę dla porównania zrobić ten osławiony Julii Child

    OdpowiedzUsuń
  3. Boeuf Bourguignon to według mnie zdecydowanie najlepszy sposób podania wołowiny jaki widziałam w życiu. Wołowina zwykle mi nie podchodziła ze względu na to, że ciężko ją zmiękczyć, z większości przepisów wychodzi twarda i łykowata, sama rzadko ją przygotowywałam, bo nie chciałam się denerwować. Moi znajomi natomiast notorycznie podawali mi do jedzenia przysłowiowy kapeć, co doprowadza czasem do wewnętrznych łez, bo z wierzchu trzeba być absolutną damą przecież :D
    Wszystko się zmieniło, kiedy wypróbowałam przepis Julii, rewelacja i polecam każdemu :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że mój wpis na najlepszą wołowinę na świecie się przydał :) Pozdrawiam i smacznego!
    kulturakulinarna

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam raz - zjadłabym jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bajecznie pyszne, nie spodziewałam się tak dobrego smaku, dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za komentarz. Podziękowania nalezą się Julii Child :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)