Zdrowe bułeczki - z siemieniem lnianym, pełnoziarniste



Podwójnie zdrowe bułki - dzięki siemieniowi lnianemu i mące pełnoziarnistej; o wyjątkowym smaku, sycące. Stosunkowo niedawno dowiedziałam się, że siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej i naprawdę warto włączyć je do swojej codziennej diety. Zawiera ono dużo błonnika, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, a także kwasy tłuszczowe omega-3.


Przepis cytuję za Dorotus, wiele cennych informacji dotycząch pieczenia można też znaleźć na forum cincin.

Zdrowe bułeczki - z siemieniem lnianym, pełnoziarniste

Składniki na 13-16 bułeczek:


  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka [w zależności od wilgotności mąki]
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła [dałam olej rzepakowy]
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej [użyłam mąki drobno zmielonej]
  • pół szklanki ziarenek siemienia lnianego [zmielonego w młynku do kawy, pieprzu lub małym blenderem]* - to ok. 3/4 szklanki już zmielonego
  • 1 łyżeczka soli (5 ml)
  • 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
Na wierzch:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej złotego i ciemnego)
  • 1 łyżka maku
*najlepiej świeżo mielonego, zmielony jełczeje po kilku miesiącach

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Metoda maszynowa:


Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do maszyny, nastawić program 'dough', do wyrabiania. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Odczekać, aż urośnie w maszynie.

Następnie:


Podzielić ciasto na 13-16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać wymieszanymi ziarnami.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Ja piekłam w termoobiegu w temperaturze 160ºC.


13 komentarze :

  1. Takie bułki są idealne wg mnie- zdrowe i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i zdrowe bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają rewelacyjnie! już wyobrażam sobie jak na jeszcze ciepłych musi rozpływać się masło... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne :) nie ma co kombinować z jakimiś dziwnymi wynalazkami typu olej z orzechów laskowych - pewnie kosztuje fortunę, a olej rzepakowy i tak ma lepszy skład tłuszczowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olej rzepakowy u nas jest bardzo popularny, ale na tzw. Zachodzie (skąd pochodzi wiele przepisów) niekoniecznie - wolę dobry olej rzepakowy (o obniżonej zawartości kwasu erukowego) niż oliwę z drugiego tłoczenia

      Usuń
  5. Dziękuje za miły i motywujący komentarz u mnie na blogu ;) Przejrzałam troszkę Twojego bloga i jestem zachwycona niektórymi oryginalnymi pomysłami na dania. tego mi było trzeba! Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robisz fajne rzeczy - naprawdę. Będzie mi miło jeśli niektóre przepisy zagoszczą u Ciebie w kuchni :) pzdr serdecznie!

      Usuń
  6. Siemie w odpowiednich ilościach jest zdrowe, i owszem. Cóż, szkoda że z kolei "pełnoziarniste" jako zdrowa żywność to pic na wodę fotomontaż. Ziarna zawierają gluten, inhibitory proteazy etc. po dekadach spożycia prowokujące takie śmieszne przypadłości jak m.in. celiakia - niechronione twardymi łupinami nasienie zboża jest ewolucyjnie przystosowane żeby być niezjadliwe i nawet obróbka termiczna wszystkiego nie rozwiązuje. W błonnik można się zaopatrzyć jedząc zieleninę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś trzeba jednak jeść... ja nie mam wiedzy z innych źródeł niż dietetycy i lekarze, także trudno mi się odnieść do powyższego komentarza

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)