Paprykowo-kapuściana zupa z rybą



Dziwne połączenie? Niekoniecznie :) Przepisom z książek z serii "z fantazją" ufam. Jeszcze nigdy bowiem nie zawiodłam się. Trzeba przygotować bulion warzywny - od dłuższego czasu nie idę pod tym względem na łatwiznę (np. używając sztucznych kostek). Przygotowanie bulionu jest bardzo łatwe, a dobry bulion jest podstawą każdej zupy. Poza tym pracy przy nim niewiele. Trzeba przygotować warzywa i czekać aż się pogotują i oddadzą cały aromat oraz smak wodzie, ot co. Jeśli będziecie używać do zupy - jak ja - kapusty kiszonej, szukajcie takiej kupowanej na wagę, z beczki, kiszonej domowym sposobem - ja taką kupuję na targowisku. W naturalnie kiszonej kapuście występują probiotyki. Niestety w wielu sklepach występuje kapusta kwaszona - zakwaszana kwasem cytrynowym lub mlekowym, żeby było szybciej. Jest gorzka, paskudna w smaku, żółta albo bardzo kwaśna. Kiszona kapusta powinna mieć jasny, lekko kremowy kolor. Jeśli jest żółta, to przygotowano ją z zielonej, niedojrzałej kapusty. Jej ciemna, żółtobura barwa świadczy o tym, że jest przekiszona - nie ma wówczas witaminy C, jest kwaśna jak żur i niejadalna, mogła leżeć w silosie nawet 2-3 lata. Jeśli ma mozaikowy kolor jedne skrawki są jasne, inne ciemniejsze, bardziej żółte - znaczy, że są to same odpadki, wymieszane razem. 

Nie warto kupować kapusty pakowanej w woreczki foliowe, bo żeby nie spęczniała i kompletnie nie skwaśniała, sypie się do niej różne substancje chemiczne, wybielacze i konserwanty, takie jak sorbinian potasu czy pirosiarczyn sodu. Sprzedawana w słoikach jest już przetworzona, tzn, pasteryzowana, miękka i ma mniej witamin. (źródło: "Czy wiesz, co jesz? Poradnik konsumenta" Katarzyny Bosackiej i Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej) 

Paprykowo-kapuściana zupa z rybą

Składniki [4 porcje]:

  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1/4 główki białej kapusty (ok. 250 g; także smaczna jest kapusta kiszona - użyłam lekko kwaśnej, sałatkowej kapusty kiszonej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • 800 ml bulionu warzywnego (przepis poniżej)
  • 2 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 400 g filetów rybnych np. z łososia, sandacza, suma lub rodzimej tołpygi
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 100g jogurtu naturalnego (w oryginale: kwaśnej śmietany)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • opcjonalnie do podania: chleb

Wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć ogonek, białe błonki i pestki. Przepłukać. Pokroić na średnio-cienkie paseczki.

Jeśli używasz kapusty białej: kapustę umyć i wykroić głąb. Pokroić na cienkie paseczki.
Jeśli używasz kapusty kiszonej: odciśniętą kapustę poszatkować na mniejsze porcje.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.

W garnku do zupy rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek i zeszklić na średnim ogniu. Zajmie to mniej więcej 5 minut. Po tym czasie całość oprószyć mieloną papryką i, stale mieszając, krótko dusić dalej. Kto lubi, może teraz domieszać kminek. Dodać warzywa: kapustę i paprykę. Całość dokładnie wymieszać.

Wlać bulion i doprawić zupę koncentratem, solą i pieprzem. Nakryć garnek pokrywką i gotować zupę na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą prawie miękkie (zajęło mi to 5-8 minut).

Teraz pora na rybę. Filety pokroić w 1-cm kostkę i wymieszać z sokiem cytrynowym. Łyżką dodać jogurt, całość energicznie wymieszać. Włożyć rybę do garnka z zupą i parzyć ją na małym ogniu przez 2 minuty. Nie gotować! Szczypiorek opłukać, otrzepać, pokroić na małe kawałki. Świetnie się do tego nadają nożyczki - warto mieć jedną parę do takich celów kuchennych. Zupę rozłożyć na talerze, obficie posypać szczypiorkiem. Podawać gorącą.

Przepis na szybki bulion warzywny, wersja pierwsza

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 podpalana, nieobrana cebula
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 grzybki suszone (albo 1 świeży)
  • zioła jakie mamy: natka pietruszki, koperek, tymianek, lubczyk, bazylia [mogą być suszone, mogą być tylko niektóre z nich, mogą być też mrożone, albo tylko łodygi - liście można zużyć do czegoś innego]
  • w sezonie - liście selera
  • 1 cm kawałek obranego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 litry wody

Wykonanie:

Marchewki, pietruszkę, seler, czosnek i imbir obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić wzdłuż. Seler na 2-3 kawałki. Cebuli nie należy obierać, nadziać ją na widelec i podpiec nad palnikiem gazowym, aż skórka będzie czarna. Z braku palnika gazowego cebulę można podpiec inaczej: przekroić ją na pół i podpiec na suchej teflonowej lub żeliwnej patelni aż zmieni kolor. Nie będzie wtedy czarna, ale i tak odda aromat zupie. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i na małym ogniu gotować pod przykryciem przez godzinę, a jeśli masz czas by czekać to i dwie. Nie solę bulionu, przyprawiam dopiero gotową zupę.

a jeśli nie mamy i imbiru, i ziół i grzybków?

Szybki bulion warzywny, wersja druga - gotowy w 30 minut

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, 1 duża pietruszka, 1 por, 1 cebula, kawałek selera korzeniowego lub 3 łodygi selera naciowego)
  • 2 litry wody
  • 40 g masła
  • natka pietruszki - mogą być same łodygi
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • opcja wzbogacona: świeży lub suszony tymianek (niekoniecznie, ale warto)
Wykonanie:

Wszystkie warzywa oprócz cebuli umyć, obrać i pokroić w kostkę, a jeszcze lepiej (bo szybciej) zmiksować w robocie kuchennym na wiórki. Do średniej wielkości garnka włożyć masło, pozwolić by się roztopiło, wrzucić warzywa, oprócz cebuli oraz przyprawy. Mieszać je, pozwalając by się poddusiły i nieco zmiękły. W zależności od średnicy garnka zajmie to 10-15 minut. Cebuli nie należy obierać, nadziać ją na widelec i podpiec nad palnikiem gazowym, aż skórka będzie czarna. Z braku palnika gazowego cebulę można podpiec inaczej: przekroić ją na pół i podpiec na suchej teflonowej lub żeliwnej patelni. Nie będzie wtedy czarna, ale i tak odda aromat zupie. Do podduszonych warzyw dodać podpieczoną cebulę i natkę pietruszki. Zalać wodą, najlepiej zagotowaną - z czajnika (skróci to czas gotowani bulionu).

Zagotować, zmniejszyć ogień i na małym ogniu gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Nie solę bulionu, przyprawiam dopiero gotową zupę.

Nadmiar wywaru, niewykorzystanego w tej zupie, należy zużyć w ciągu 3 dni, albo zamrozić. Będzie jak znalazł do kolejnej zupy bądź risotto. 

Czas przygotowania - 25-30 minut + gotowanie bulionu warzywnego 10 minut (czas przygotowania) + 30 minut (czas gotowania)
4 porcje, każda po ok. 150 kcal


4 komentarze :

  1. Ja tez ufam ksiazkom z tej serii a konkretnie Pani Cornelii, ktorej przepisy nigdy mnie nie zawiodly. Zupa wyglada fantastycznie i na pewno warta jest sprobowania na kiszona kapuste sie jednak nie skusze, bo nie przepadam i z tego powodu ciezko mi tez polowac na wlasciwa. W okresie zimowym chcialam pare razy zjesc dla zdrowotnmosci a nie walorow smakowych, ale to co u nas sprzedaja to sie w ogole do jedzenia nie nadaje. W ogole nie wiem, czy mozna kupic teraz taka dobra kapuste. Pewnie musialabym zroboic sama. Tymczasem musze sie zadowolic kimchi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam jedno takie miejsce na targowisku - zawsze ustawia się tam kolejka, w tym emerytów. Wierzę takim miejscom, gdzie trzeba odstać swoje by coś kupić - a to punkt specjalistyczny - mają dwa rodzaje kapusty kiszonej i ogórki kiszone plus różnego rodzaju surówki na wagę. Myślę, że gdyby sprzedawali badziewie, poszliby z torbami. Wyczytałam o nich na grupie o jedzenie, chyba na fejsie.
      Thiesso, p. Cornelia jest współautorką tej książki o rybach. Mam jeszcze "Gotuj z fantazją 2" - co prawda tam współautorem jest tylko jedna osoba "od ryb", bo p. Cornelia - zdaje się - stała się wegetarianką :) W tym przepisie kapusta kiszona jest tylko jako zamiennik, podstawowa wersja mówi o zwykłej białej. U nas ponoć kapusta jest najpopularniejszym warzywem. Nie wiem jak to się dzieje, wszak wiele osób odczuwa dyskomfort po jej zjedzeniu, i czasem nawet kminek nie pomaga. Pzdr serdecznie

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa zupka, faktycznie z fantazją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama bym nie odwazyła się na takie połączenie :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)