Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem z sera pleśniowego







Do pieczenia mięsa bardzo polecam termometr, który precyzyjnie określi temperaturę wewnątrz i sprawi, że pieczone mięso nigdy nie będzie suche, a zaskoczy nas smakiem i soczystością. Podaję dwie wersje tego pysznego dania - które może być daniem obiadowym, a resztki - domową wędliną. Jedna uwzględnia temperaturę wewnętrzną, inna wyłącznie czas pieczenia. Jeśli chodzi o sos, to skorzystałam z uwielbianego przeze mnie sosu z sera z niebieską pleśnią i brandy - który zazwyczaj podaję do sałatki z truskawkami. Stanowił on przysłowiową "kropkę nad i". Przepis na mięso pochodzi z bloga Aniado. Pieczoną polędwiczkę podawałam razem z puree z ziemniaków z koperkiem i sałatką ze świeżego szpinaku i pomidorkami koktajlowymi. Zdjęcia przedstawiają polędwiczkę już po ostudzeniu, dlatego nie wypływają z niej soki a tym samym nie widać jej soczystości (nawet blogerki nieraz nie robią zdjęć podczas przyjmowania gości :) ).

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem z sera pleśniowego

Składniki:


  • 2-3 średnie/duże polędwiczki wieprzowe (o wadze do 40 dag każda)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Marynata:

  • 3-5 łyżek sosu sojowego
  • 1-2 łyżki ketchupu
  • 2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Z polędwiczek odciąć końcówki, tak aby pozostały tylko środkowe, równe części. (końcówki można usmażyć na patelni i podać do obiadu, ja jednak nie odcinałam końcówek)

Oprószyć delikatnie solą i mocno pieprzem. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (a maksymalnie 24 godziny).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Na patelni (najlepiej takiej, którą możemy włożyć do piekarnika) rozgrzać oliwę i obrumienić polędwiczki ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia!) - tak żeby polędwiczki były całkowicie rozłożone i wstawić do piekarnika - na środkowy poziom. Oczywiście jeśli używamy żeliwnej patelni nadającej się do piekarnika, oszczędzamy sobie zmywania i wkładamy patelnię z polędwiczkami. Jeśli mamy termometr do mięsa, wbijamy go w najgrubszą część mięsa.

Podczas pieczenia mięsa, przygotować sos (przepis poniżej).

Piec 15-17 minut, albo do uzyskania w środku mięsa temperatury około 63 stopni C - taka temperatura pozwoli na lekko różowawe mięso w środku.


Po wyjęciu naczynie z polędwiczkami przykryć folią aluminiową (to ważne) oraz grubą ściereczką. Jeśli mają być podawane jako danie obiadowe – odczekać 5 minut aby “odpoczęły”, a jeśli jako wędlina – pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Podawać pokrojone w plastry, polane ciepłym sosem z sera z niebieską pleśnią. Sos warto zrobić niedługo przed podaniem mięsa, gdyż ostudzony gęstnieje, po ponownym podgrzaniu niewiele zmieniając swoją gęstość - widać go na zdjęciach.

Przygotowanie sosu:


Sos z sera z niebieską pleśnią: gorgonzoli albo Lazura:

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki brandy *
  • 180 g sera Lazur/gorgonzola
  • 6 łyżek śmietanki kremówki


Wykonanie sosu:

Na średnim ogniu na patelni roztopić masło, wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!), zdjąć patelnię z ognia. Gdy płomień zgaśnie dodać gorgonzolę i śmietankę. Mieszać cały czas aż ser się rozpuści. [moja wersja: roztopiłam masło, wlałam brandy, pozwoliłam jej trochę odparować, dodałam ser i śmietankę podgrzewając do rozpuszczenia].


* lub whisky, alkohol będzie podpalany na patelni, co wpłynie na podniesienie walorów smakowych sosu. Eliminujemy alkohol a pozostawiamy sam skoncentrowany smak brandy lub whisky. Jeśli nie chcemy bawić się ogniem w domu, naprawdę możemy pominąć etap podpalania.


UWAGA:

poniżej jest zdjęcie polędwiczki z innego przepisu (z sosem grzybowym), ale widać jej przekrój tuż po pokrojeniu - gdy jest jeszcze gorąca; w tym przepisie polędwiczka wyglądała identycznie jak niżej - także piekłam ją z użyciem termometru do mięsa.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

9 komentarze :

  1. Soczystość akurat widać bardzo dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Soczysta i pyszna. Sos też fajny!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos uwielbiam odkąd odkryłam go w sałatce w ubiegłym roku!

      Usuń
  3. Uwielbiam ten sos! Robię prawie identyczny, tylko z innym alkoholem :)
    I pieczone mięso...
    Uściski :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Z polędwiczką zawsze na tak :), jeszcze taka soczysta mm apetyczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem na tak odkąd nauczyłam się je piec, a przełomem był termometr do pieczenia

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)