Małże po tajsku





Małże po tajsku - w zielonym sosie curry z zieloną papryką, szczypiorkiem i kolendrą. Aromatyczne, pozwalające przenieść się w inny wymiar smaku, uświetnią wykwintną kolację i zaskoczą gości/domowników.Z przepisu Asi.

Małże po tajsku

Składniki, 4 porcje - jako niewielka przystawka:

  • 1 kg małży (użyłam pasteryzowanych zamkniętych w próżniowym opakowaniu, można też użyć małży świeżych)
  • 1/2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 zielona lub czerwona papryczka chili (możemy pominąć)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, starty na drobnej tarce
  • 1 - 2 łyżeczki zielonej pasty curry (do kupienia w sklepach azjatyckich i w supermarketach)
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1 mała puszka 165 ml śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego

Do podania:

  • 1/3 szklanki listków świeżej kolendry
  • 2 ćwiartki limonki
  • bagietka

Wykonanie:

Używając małży świeżych, zastosowałabym do tego przepisu bardziej tradycyjną technikę ich przygotowania - nie w piekarniku, a w garnku, jak w przepisie na małże po marynarsku wg przepisu Julii Child.

Do wykonania tego przepisu użyłam dużych, pasteryzowanych małży hiszpańskich.

Z małży pasteryzowanych odłamać jedną połówkę każdej muszli pozostawiając muszlę z przytwierdzoną małżą. Jeśli jest potrzeba delikatnie wyczyścić muszle po zewnętrznej stronie, oderwać bisiory (małe wiązki nici) przytwierdzone do małży (można obciąż nożyczkami lub oderwać przytrzymując małżę drugą ręką). Muszelki z małżą opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku lub na sitku.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni podgrzać masło, dodać pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dodać szczyptę soli i smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 2 - 3 minuty aż papryka zmięknie.

Dodać imbir, czosnek, zieloną pastę curry i cukier, smażyć cały czas mieszając przez około 1 - 2 minuty. Wlać śmietankę kokosową lub mleko kokosowe (aby dodać najbardziej gęstą część mleka można zebrać samą gęstą śmietankę zgromadzoną w górnej części puszki). Po zagotowaniu gotować jeszcze przez 1 minutę, odstawić z ognia.

W naczyniu żaroodpornym (lub w 2 mniejszych) ułożyć muszle (mogą leżeć miejscami jedna na drugiej). Łyżką stołową nabierać sos z patelni i wlewać w muszle małży (część sosu może wypłynąć bezpośrednio do naczynia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut (jeśli małże są malutkie, wystarczy 8 minut pieczenia).

Wyjąć z piekarnika i posypać kolendrą. Podawać z limonką oraz bagietką. Małże zjadamy palcami, bierzemy muszlę i nabieramy sos - muszlę traktujemy jako łyżkę do nabierania. Bagietka pomoże w wyjedzeniu pysznego sosu.


5 komentarze :

  1. Ależ tu są smakołyki:) Piękne zdjęcia:) Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja najstarsza siostra gdy widzi małże to się trzęsie z radości :) ja niestety nieco mniej, bo jestem na nie uczulona :( Twoje wyglądają przepysznie! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze, że w PL małże są raczej rzadko spotykane i łatwo się bez nich obyć :)

      Usuń
  3. Oj zjadłabym, zjadła! Sama jeszcze nie robiłam, ale uwielbiam małże! Na Twoje już się rzucam!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)