Nalewka z czerwonych porzeczek




Nalewka z czerwonych porzeczek - im starsza, tym lepsza. Przepis znalazłam w książce "Złota księga nalewek", uzupełniony o informacje znalezione na forum winiarskim. Pod przepisem zgromadziłam garść informacji dotyczących robienia nalewek - zachęcam do przeczytania, zanim przystąpisz do pracy.

Gwarantuję, że taka nalewka stanowi prawdziwy rarytas i będzie najbardziej pożądanym alkoholem w domu.


Nalewka z czerwonych porzeczek

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych owoców [waga po oczyszczeniu z szypułek i przebraniu]
  • 1,5 l spirytusu 70% [jedynym dostępnym w sklepie okazał się być 96%, rozcieńczyłam go, dałam 1 litr spirytusu, 390 ml wody; pozostałe 100 ml uzupełniłam wódką]
  • 1 kg cukru
  • pół laski wanilii [niekoniecznie]
Sposób wykonania:

Dojrzałe, czerwone owoce oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do słoja [uprzednio wyparzonego - ja wyparzałam w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez około 20 minut, ostudzonego] razem z wanilią i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie nalew zlać i odstawić. Owoce zasypać cukrem i gdy się rozpuści połączyć z nalewem. Odstawić na kilka dni, przefiltrować i rozlać do butelek.

Owoce, które pozostały w słoju można zalać wódką - w ten sposób uzyskamy wódkę porzeczkową.

Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu, nie w lodówce.

Dojrzewa minimum 3-6 miesięcy. Po tym czasie można pić.

Nalewka ma jasnoczerwony kolor. Ta na zdjęciu ma ponad dwa lata. Przechowuję ją w ciemnej szklanej butelce w szafce kuchennej - ważne by nie miała dostępu światła.


KILKA ZASAD, KTÓRYCH POWINNIŚMY PRZESTRZEGAĆ PRZY ROBIENIU NALEWEK
opracowane na podstawie książki "Złota księga nalewek" i "Nalewki i wina domowe"

- do nalewki używamy tylko dojrzałych i niezepsutych owoców o jak najwyższej jakości
- naczynia, w których przygotowujemy nalewki muszą być sterylnie czyste
- nie wolno zalewać owoców bezpośrednio spirytusem 95 czy 97%, należy go najpierw rozcieńczyć wodą
- do rozcieńczania spirytusu używamy wody przegotowanej i ostudzonej - wodę mineralną także należy przegotować
- zanim przelejemy nalewkę do butelki, trzeba ją sklarować czyli przepuścić przez bibułę filtracyjną lub gęstą watę ułożoną w dużym lejku, w moim przypadku świetnie sprawdziły się także filtry do kawy, włożone do odpowiednio dużego lejka
- nalewki powinny naciągać w cieple lub  na słońcu - wtedy owoce łatwiej puszczają sok, a dojrzewać w chłodzie, a nie w lodówce - w przypadku gdy jakimś cudem nie masz prawdziwej piwnicy w ziemi o niskiej temperaturze, ustaw nalewkę w szafce kuchennej
- nalewki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, w butelkach z ciemnego szkła, aby pod wpływem światła nie zmieniały barwy i nie brunatniały
- nalewki można przechowywać przez wiele lat - największym sekretem doskonałej nalewki jest długi okres leżakowania
- gdy przepis wymaga, aby w skład produktów na nalewkę wchodziły pestki owoców, odmierzoną ich ilość lekko miażdżymy np. w moździerzu
- odstawione owoce zalane alkoholem, a także owoce zasypane następnie cukrem muszą być szczelnie przykryte płótnem, kilkoma warstwami gazy lub ściereczki albo zakorkowane - by nie wpadały muszki; nie przykrywamy szczelnie tworzywami sztucznymi np. folią




5 komentarze :

  1. Porzeczkowa jest pyszna, też robiłam, w zeszłym roku. Moja ma jednak bardziej intensywny, zdecydowanie czerwony kolor.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja też miała intensywny kolor, ale pobyt w cieple nie służy nalewce - najlepiej przechowywać ją w chłodzie, idealnie byłoby mieć piwniczkę :)

      Usuń
  2. zastanawiam się jaka jest różnica w macerowaniu od razu wszystkiego - owoce, cukier, alkohol??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie odpowiem na to pytanie, korzystam z wiedzy osób bardziej ode mnie doświadczonych i książek, nie modyfikując ich wskazówek

      proponuję poszukać odpowiedzi na forum dotyczącym produkcji domowych win i nalewek - sama znalazłam tam swego czasu wiele odpowiedzi na nurtujące mnie pytania

      Usuń
  3. Świetna ta nalewka. Robiłam w zeszłym roku, tylko - mea culpa - nie napisałam. W tym roku znów nastawiłam. Jest w sam raz słodka, nie ulepek, w ogóle jest ciekawa w smaku, jedna z moich ulubionych. Pozdrawiam - BarKat

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)