Zupa kurkowa




To kwintesencja prawdziwej zupy grzybowej. Zamiast kurek mogą być inne świeże grzyby, nadadzą się nawet boczniaki. Poprzez dodanie suszonych grzybów i wywaru z ich moczenia uzyskujemy coś bardziej wyrazistego.


Jeśli nie lubisz eksperymentować w kuchni i cenisz klasyczne smaki pomiń sos cytrynowy, który dodaje się na koniec. Mnie bardzo ten dodatek zasmakował, więc odważnych zachęcam.
Dodatek oliwy truflowej jest naprawdę opcjonalnych - jeśli nie masz jej w domu, nie kupuj specjalnie.
Inspiracja: przepis na "prawdziwą zupę grzybową" z Jamie Oliver, "Moje obiady", str. 149

  
Zupa kurkowa (zupa - krem z kurek)

Składniki:
  • mała garść suszonych grzybów np. prawdziwków
  • 400g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora cebula np. cukrowa albo czerwona
  • 50g masła
  • 2 łyżki oleju
  • garść świeżo oberwanych listków tymianku lub macierzanki
  • sól i pieprz
  • 0,75-1 litra domowego wywaru z warzyw i kości (lub mięsa)
  • garść listków natki pietruszki
  • 2 nieco kopiaste łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietanką kremową)
  • 1 cytryna
opcjonalnie: oliwa truflowa, grzanki

Wykonanie:

Suszone grzyby włożyć do miseczki, zalać wodą (ok. 3/4 szklanki) i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Jeśli nie mamy, to jest właśnie czas na przygotowanie wywaru (rosołu). Po tym czasie zabrać się za przygotowanie zupy.

Kurki oczyścić. Cebulę i czosnek obrać i dość drobno posiekać.

W garnku o szerokim dnie, albo na sporej patelni, rozgrzać masło z dodatkiem oleju (jeśli używamy masła klarowanego, można pominąć olej), dodać posiekane cebulę i czosnek, po minucie także tymianek i grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Jak kurki puszczą sok, dodać odciśnięte z wody i posiekane suszone grzyby. Podsmażyć kilka minut, dodać gorący bulion i wodę z namaczania grzybów suszonych (uwaga na piasek na dnie miseczki, tego oczywiście nie wlewać). Gotować przez 15-20 minut aż nieco płynu odparuje, dodać mascarpone, zmiksować na puree - część grzybów możemy wyjąć, by potem serwować je na środku talerza - w celach dekoracyjnych. Doprawić solą i pieprzem.

Cytrynę porządnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu, do tej mieszanki wycisnąć sok z połowy cytryny. Sos cytrynowy wlać łyżeczką (ok. pół łyżeczki) na środek każdego z talerzy, już po wlaniu zupy. Przyozdobić natką pietruszki.

Tuż przed podaniem zupę można skropić odrobiną oliwy truflowej.




5 komentarze :

  1. Musi być pyszna. Lubię kurki, a zupki jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem ostatnio kurkową w Twojej okolicy (sto900) i kucharz dorzucił tam odrobinę cynamonu. Intrygująco smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio często tam bywam, ale jakoś nie jadłam zupy kurkowej. Polecam Ci ciasta i lemoniady - znasz? I w ogóle mają super kuchnię, uwielbiam tam jeść!

      Usuń
  3. uwielbiam kurki, ale zupy z nich nigdy nie jadłam - nie dotrwały ani razu do takiego pomysłu, zjedzone w jajecznicy, duszone ze śmietanką, czy marynowane w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna ta zupka! a wiedząc, jak smaczne są kurki, to jest pewność, że właśnie w takim wydaniu też będą smakować wyśmienicie ;) zapraszam do wzięcia udziału w akcji poświęconej kurkom na Durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)