Papryka faszerowana mięsem mielonym




Papryki można nafaszerować praktycznie wszystkim co mamy w lodówce. Boczniakami albo pieczarkami, mielonym mięsem, koniecznie z dodatkiem ziół. To mniej pracochłonne danie niż może się wydawać. Można odgrzewać.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i boczniakami 

  • 3/4 szklanki suchego ryżu basmati
  • 100g boczniaków
  • 220 g mielonego mięsa jagnięcego albo innego
  • 4-5 łyżek świeżych ziół, w tym przynajmniej 3 natki pietruszki (inne to np.: szałwia, oregano, tymianek, mięta)
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 średnie cebule - wielkości większej mandarynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie: chili

sos:

  • 5 pomidorów lima albo 1 mała 400g puszka pomidorów
  • sól, pieprz, chili, papryka słodka (po około łyżeczce)
  • majeranek - 1 łyżka suszonego
  • pół łyżki syropu z agawy (albo cukru)

Wykonanie:

Ugotować ryż - w osolonej wodzie. U mnie w szybkowarze zajmuje to około 4 minut od wypuszczenia pary przez szybkowar.

Przepis na sos pomidorowy: pomidory zmiksować na gładki sos, dodać przyprawy (majeranek rozetrzeć w dłoniach  - uwolnią wówczas swój aromat) , pogotować około 5 minut bez pokrywki.

Do garnka albo patelni z szerokim dnem (by nie przywierało podczas duszenia) wlać olej, rozgrzać, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu około 3 minut - do lekkiego zeszklenia, dodać mięso mielone i posiekane boczniaki, także posiekane chili - jeśli używasz. Smażyć mieszając. Połączyć z ryżem. Doprawić solą i pieprzem.

Papryki umyć, ściąć czapeczki u góry. Wyrzucić gniazda nasienne pozostawiając zewnętrzny ogonek. Napełnić farszem. Przykryć czapeczką papryki. Włożyć do garnka z sosem pomidorowym.

Papryki dusić pod przykryciem około 45 minut- 1 godziny - w zależności od wielkości papryki. Papryka ma być miękkz.

W szybkowarze: dusić 8 minut od momentu puszczenia pary. Podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym z dna garnka.

Nafaszerowane papryki można też upiec w piekarniku, przykryte folią aluminiową.


papryki po ugotowaniu [uczę się używać szybkowaru, dusiłam dłużej niż powinnam - 14 min, ale o tym ciiiisza; lepiej by papryki były twardsze]






2 komentarze :

  1. Mmmmm, z boczniakami! Dopisuję do listy oczekujących na zrobienie :) I nie martwiłabym się, że długo duszone (ja wolę miękką paprykę, więc rozumiem). Ech, aż pachną...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super nafaszerowane papryczki!:)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)