Pieczeń cielęca z sosem z borowików





Cielęcina to chude i delikatne mięso. Udało mi się przygotować soczystą pieczeń. Może to zasługa garnka rzymskiego, a może jakości mięsa. Może wreszcie po trochu i tego i tego. Polecam cielęcinę na wyjątkowe okazje. Zwłaszcza z sosem borowikowym.

Garnek rzymski to gliniane naczynie, które należy moczyć przed pieczeniem w wodzie - przez 15 do 30 minut. Wszystko przez to, że garnek chłonie wodę, by potem - podczas pieczenia wytwarzać we wnętrzu garnka parę wodną i dawać soczystą pieczeń. Zalety glinianych garnków doceniali już starożytni Rzymianie. Umożliwiają przygotowanie dań bez dodatku tłuszczu, a co za tym idzie zdrowych i lekkich.

Aby cieszyć się garnkiem rzymskim, trzeba pamiętać, aby:

- nie używać do jego mycia detergentów, tylko wody
- niektórzy producenci zalecają by przy częstym używaniu rzymskiego garnka, od czasu do czasu go wygotować w
wodzie wymieszanej z octem (2/3 wody + 1/3 octu)
- nigdy nie wlewać zimnych płynów do gorącego garnka - zarówno przy myciu, jak i gotowaniu, wykluczone jest dolewanie w trakcie pieczenia wina czy wody
- garnka rzymskiego nie należy stawiać bezpośrednio na gazie, czy płycie elektrycznej
- garnek rzymski nie może być poddawany gwałtownym zmianom temperatury - nie wolno go kłaść na zimnym kamiennym blacie czy w zlewozmywaku, ani na szklanej desce - zawsze niech to będzie korkowa lub drewniana podstawka, drewniana deska, albo grubo złożony ręcznik kuchenny
- pieczenie zawsze rozpoczyna się od włożenia garnka do zimnego piekarnika





Pieczeń cielęca z sosem z borowików

Składniki:
[na duży rodzinny obiad - nawet 15 porcji]

  • 3,3 kg udźca cielęcego
  • 120 g masła
  • 1 spora główka czosnku - nieobranego
  • 2 cebule, obrane, pokrojone w talarki
  • 1 dymka
  • 1 łyżka soli
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, jeśli trzeba - oczyścić z błon.

Masło roztopić w rondelku. Dodać sól i przekrojone na pół, nieobrane ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać. Mięso umieścić w brytfance lub głębokim garnku, wlać zawartość rondelka. Dokładnie obtoczyć mięso w sosie maślanym, czosnek przekładając w różne zakamarki cielęciny. Mój udziec nie był wielkim kawałkiem, a raczej płaskim, który pozwolił się nieco zwinąć w rulon, więc środek wypełniłam czosnkiem, by jego aromat przeniknął do każdego włókna.

Odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania na co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.

Jeśli używamy garnka rzymskiego: garnek wraz z pokrywką zamoczyć na pół godziny. Odsączyć. Wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Na dnie garnka umieścić jedną obraną i pokrojoną w talarki cebulę, na to cielęcinę i znów - drugą - cebulę. Można też na wierzchu położyć szczypiorki od dymki - kilka sztuk. Włożyć do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 220 stopni C (grzanie góra-dół). Po pół godzinie zmniejszyć do temp 190 st. C i piec jeszcze około 1,5 h aż mięso będzie miękkie. Garnek wyjąć na ręcznik kuchenny albo na drewnianą deskę.Wyjąć mięso na talerz i pozwolić mu odpocząć przez 10 minut. Następnie pokroić je na plastry w poprzek włókien. Polecam do mięsa sos z borowików, aksamitki (kluski śląskie) albo pyzy (kluski na parze) i ćwikłę.


Sos z borowików:

Składniki:
  • 0,5 szklanki śmietanki kremowej - o zawartości 30% tłuszczu
  • 400 g mrożonych borowików
  • 3 szklanki wody
  • garść grzybów suszonych
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego albo pół na pół masło i olej 
Wykonanie sosu grzybowego:

Grzyby suszone umieścić w rondelku i zalać je szklanką wrzącej wody - namaczać przez około pół godziny lub dłużej - aż napęcznieją. Ugotować do miękkości. Odstawić.

Na głębokiej patelni roztopić masło, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić - smażąc przez kilka minut, aż cebula stanie się nieco przezroczysta. Dodać grzyby - nierozmrożone, przesmażyć kilka minut często mieszając, dodać oregano. Wlać 2 szklanki wody, całą zawartość rondelka - ugotowane grzyby wraz z wywarem. Gotować do miękkości grzybów. Posolić i popieprzyć. W miseczce połączyć śmietankę i mąkę, dodać wrzący płyn z gotujących się grzybów - żeby zahartować śmietanę. Wlać do sosu, zagotować. Przy użyciu ręcznego miksera zmiksować, ale nie na gładki krem - pozostawiając część grzybów w większych kawałkach. Podawać posypany natką pietruszki.

Bardzo dobrze współgrał z cielęciną.





Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze :

  1. Jesteś kolejną osobą, która "namawia" mnie do kupna garnka rzymskiego ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny gadżet, zwłaszcza jeśli często piecze się mięsa w piekarniku, również pozdrawiam!

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)