Pita z kurczakiem i sosem kolendrowym





Niełatwo jest tak przyrządzić kurczaka, by zachwycał. Ten zachwyca. Najpierw marynuje się go w odświeżającej marynacie miętowej na bazie jogurtu z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Potem kurczaka grilluje się na patelni i podaje z kolendrowo-cytrynowym sosem jogurtowym. Można dodatkowo posypać świeżą kolendrą. Podaje się go w picie, z dużą ilością sałaty. Moja przyjaciółka przysłała mi ten przepis z adnotacją: "musisz spróbować".

Pita z kurczakiem i sosem kolendrowym

Składniki:
na 8 sztuk

  • 1 kg piersi z kurczaka
marynata do kurczaka:
  • mały pęczek mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała chili
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka (250 ml) gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
kolendrowy sos do pity:
  • duży pęczek kolendry
  • 1 szklanka (250 ml) gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok i skórka z jednej cytryny
dodatkowo: 8 sztuk bułek typu pita albo tortilla, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki.

Listki mięty drobno posiekać, z chili usunąć pestki, posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać rozcierając z solą. Połączyć wszystkie składniki marynaty. Oczywiście przed starciem cytryny warto ją porządnie wyszorować i sparzyć.

przed wyciśnięciem soku z cytryny "masuję" ją

pestki zostaną między palcami, które pełnią rolę sitka

Połączyć marynatę i kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce. Co najmniej na kilka godzin, ale jeszcze lepiej na dobę lub dwie. Kurczak stanie się wtedy bardziej cytrynowy.





składniki marynaty

kurczak w marynacie

Rozgrzać grilla lub patelnię grillową (może być też zwykła patelnia). Patelnię lekko natłuścić - używam do tego ręcznika papierowego rozprowadzając łyżeczkę - dwie tłuszczu po całej powierzchni patelni. Kurczaka przed smażeniem wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny wcześniej - by uzyskać temperaturę pokojową. Kurczaka wyjąć z marynaty, ale nie osączać z niej, smażyć na patelni kilka minut.

Połączyć wszystkie składniki sosu. Zmiksować. Sos stanie się wtedy bardziej zielony :) Można go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.

Pity podgrzać w piekarniku, na grillu lub na patelni grillowej - trzeba to robić tuż przed podaniem, bo podgrzane pity szybko twardnieją po upieczeniu. Na każdą pitę wyłożyć sałatę i pokrojone pomidorki koktajlowe, polać sosem kolendrowym, dodać usmażonego kurczaka, można jeszcze polać sosem, zwinąć w rulon i od razu podawać.






4 komentarze :

  1. Uwielbiam kurkume! Piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  2. O to bedzie robione w najblizszym czasie, tylko jak mi malzonek miete przywiezie z dzialki, bo taki jest nieokrzesany, ze przywiozl oregano myslac, ze to mieta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię to znów! a Ty próbowałaś?

      Usuń
  3. jest naprawde wysmienite , probowałam !:)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)