wtorek, 16 czerwca 2009

Drożdżowy warkocz z serem



Puszyste ciasto drożdżowe uformowane w kształcie warkocza ze słodkim nadzieniem z twarożku. Myślę, że oprócz twarożku można dać dodatkowo trochę owoców. Przepis Bajaderki z lekką modyfikacją, która ułatwia pracę z drożdżami świeżymi - rosną w tempie błyskawicznym.


Drożdżowy warkocz z serem

Składniki:


Ciasto:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży (albo 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży)
  • 3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo 1/8 łyżeczki aromatu waniliowego)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli


Nadzienie:

  • 250g twarożku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Ciasto:
Drożdże pokruszyć, zasypać 2 łyżkami cukru, mieszać - w niedługim czasie drożdże będą w postaci płynnej, dodać ciepłe mleko. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć naczynie ściereczką. W ciągu kilku - kilkunastu minut drożdże zaczną pracować, utworzą się bąbelki i rozczyn urośnie.

Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).

Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (można użyć malaksera).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20cm.



Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części.



Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia.



Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.




Przełożyć na wyłożona pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem (niekoniecznie).

Piec w temperaturze 180 st. C przez okolo 35-40 minut (grzanie dół, bez termoobiegu) , aż warkocze będą ładnie zrumienione. Lekko wystudzić na drucianej siateczce. Można posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.

II wersja pieczenia dla bardzo zajętych albo leniwych - wypraktykowana:

Włożyć warkocze do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika (tuż po zaplataniu, posmarowane rozbełtanym jajkiem), piekarnik zostawić otwarty przez ok. 10 minut - ciasto wtedy urośnie. Piekarnik zamknąć, dopiekać jeszcze ok. 30 minut (zależy od piekarnika) - sprawdzać patyczkiem.

5 komentarzy:

  1. bardzo fajnie to zrobilas :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na razie, to dla mnie chyba zbyt skomplikowane;) ale chętnie bym zjadła takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam - ciasto jest pyszne - robiłam je w wersji z marmoladą wieloowocową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam wszystkim!
    wiemy, co dobre. :]

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszło rewelacyjnie... wydaje sie trudne ale w rzeczywistosci banalnie proste;)

    OdpowiedzUsuń