czwartek, 6 czerwca 2013

Tajska sałatka z wołowiną



Sałatka tajska z wołowiną, najlepsza na ciepło, ale sprawdzi się też jako obiad do pracy (zwłaszcza jeśli pominiemy cebulę i czosnek). Dzięki dodatkowi makaronu sojowego lub ryżowego stanie się bardziej sycąca. Inspiracją był ten przepis.

Tajska sałatka z wołowiną i makaronem

Składniki [4 porcje]:

  • 3 łyżki (1 płaska łyżka = 15 ml) soku z limonki
  • starta skórka z dwóch limonek
  • 2 łyżki cukru brązowego lub białego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki drobno startego imbiru
  • 2 małe ząbki czosnku (można pominąć)
  • 700 g wołowiny na stek
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 długi ogórek sałatkowy
  • 1 czerwona cebula (można pominąć) 
  • 2 długie chili - niezbyt ostre, pozbawione pestek
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek tajskiej bazylii
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • ok. 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego*
  • 1 łyżka oleju do smażenia/grillowania


Wykonanie:

Połącz w małym słoiku sok wyciśnięty z limonek, cukier, olej sezamowy, sos sojowy i rybny, imbir i wyciśnięty przez praskę czosnek. Oczyścić z błon i umyć mięso, osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić mięso w worku, wlać połowę sosu ze słoika. Przez folię natrzeć mięso sosem - by doszedł w każde miejsce wspaniale je marynując. Mięso odłożyć do lodówki na 2 godziny do zamarynowania, co jakiś czas przesuwając soki z dna worka na wierzch mięsa.

Warzywa i zioła umyć i osuszyć. Sałatę lodową poszatkować, pomidory przekroić na pół, ogórek można obrać albo pozostawić skórkę, pokroić w półplasterki; cebulę pokroić w piórka. Chili przekroić na pół, usunąć pestki; drobno posiekać. Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni - przez kilka minut aż zbrązowieją - albo w piekarniku. Liście ziół oderwać od gałązek i porwać. (gałązki można wykorzystać np. do sporządzenia aromatycznego wywaru warzywnego).

Rozgrzać grill, patelnię grillowa albo zwykłą patelnię - na której rozprowadzić 1 łyżkę oleju. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony - w zależności od grubości mięsa oraz od tego jak wysmażone lubimy. Przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową na 10 minut by mięso odpoczęło.

Makaron przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Dobrze jest go przed zamoczeniem trochę porwać na mniejsze kawałki.

Na talerzu umieścić makaron, warzywa, zioła i orzechy. Polać sosem. Dodać cienko pokrojoną wołowinę. Posypać drobno startą skórką limonki. Od razu podawać.

*wielkość opakowania zależy od apetytu, 1 małe opakowanie spokojnie powinno starczyć na dwie osoby



0 komentarze

Prześlij komentarz