Tajska sałatka z wołowiną



Sałatka tajska z wołowiną, najlepsza na ciepło, ale sprawdzi się też jako obiad do pracy (zwłaszcza jeśli pominiemy cebulę i czosnek). Dzięki dodatkowi makaronu sojowego lub ryżowego stanie się bardziej sycąca. Inspiracją był ten przepis.

Tajska sałatka z wołowiną i makaronem

Składniki [4 porcje]:

  • 3 łyżki (1 płaska łyżka = 15 ml) soku z limonki
  • starta skórka z dwóch limonek
  • 2 łyżki cukru brązowego lub białego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki drobno startego imbiru
  • 2 małe ząbki czosnku (można pominąć)
  • 700 g wołowiny na stek
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 długi ogórek sałatkowy
  • 1 czerwona cebula (można pominąć) 
  • 2 długie chili - niezbyt ostre, pozbawione pestek
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek tajskiej bazylii
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • ok. 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego*
  • 1 łyżka oleju do smażenia/grillowania


Wykonanie:

Połącz w małym słoiku sok wyciśnięty z limonek, cukier, olej sezamowy, sos sojowy i rybny, imbir i wyciśnięty przez praskę czosnek. Oczyścić z błon i umyć mięso, osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić mięso w worku, wlać połowę sosu ze słoika. Przez folię natrzeć mięso sosem - by doszedł w każde miejsce wspaniale je marynując. Mięso odłożyć do lodówki na 2 godziny do zamarynowania, co jakiś czas przesuwając soki z dna worka na wierzch mięsa.

Warzywa i zioła umyć i osuszyć. Sałatę lodową poszatkować, pomidory przekroić na pół, ogórek można obrać albo pozostawić skórkę, pokroić w półplasterki; cebulę pokroić w piórka. Chili przekroić na pół, usunąć pestki; drobno posiekać. Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni - przez kilka minut aż zbrązowieją - albo w piekarniku. Liście ziół oderwać od gałązek i porwać. (gałązki można wykorzystać np. do sporządzenia aromatycznego wywaru warzywnego).

Rozgrzać grill, patelnię grillowa albo zwykłą patelnię - na której rozprowadzić 1 łyżkę oleju. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony - w zależności od grubości mięsa oraz od tego jak wysmażone lubimy. Przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową na 10 minut by mięso odpoczęło.

Makaron przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Dobrze jest go przed zamoczeniem trochę porwać na mniejsze kawałki.

Na talerzu umieścić makaron, warzywa, zioła i orzechy. Polać sosem. Dodać cienko pokrojoną wołowinę. Posypać drobno startą skórką limonki. Od razu podawać.

*wielkość opakowania zależy od apetytu, 1 małe opakowanie spokojnie powinno starczyć na dwie osoby




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)