Ciasto dyniowe



Ciasto z musem dyniowym - ciężkie i wilgotne. Bardzo smaczne, choć wydaje się takie zwykłe. Powinno udać się nawet tym, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia. Serio. Jeśli chcemy by orzechy były miękkie, a nie chrupiące, trzeba użyć świeżo łuskanych, które w sezonie są jeszcze przyjemnie miękkie.

Właśnie połknęłam dyniowego bakcyla. Nie sądziłam, że ciasta z dynią mogą być takie dobre :) A to jest jeszcze w połowie pełnoziarniste! Jest na bazie jednej z najzdrowszych mąk - orkiszowych. Przepis z bloga Jadłonomia, ze zmianami.

Jest ciasto z dynią, było ciasto z cukinią, czeka mnie jeszcze chyba tylko z burakiem...


Ciasto dyniowe

Składniki:
na niedużą keksówkę 
[użyłam o szer. 8cm , dł. 26,5 cm i wys. 8 cm, ale może być znacznie mniejsza]

Suche składniki:
  • 1 szklanka (250 ml) mąki orkiszowej razowej typ 2000 albo pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkotołowej
  • 3 całe goździki
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • szczypta soli

Mokre składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka 

oraz: 80 g orzechów laskowych (najlepiej świeżo łuskanych) i 1-2 łyżki płynnego miodu

* jak zrobić puree z dyni? Na szklankę puree potrzeba około pół dyni hokkaido (ale może być też każdy inny gatunek), upieczonej w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni - w skorupie, bez pestek, pokrojonej na kilka mniejszych kawałków. Następnie bez trudu wykłada się miąższ ze skorupy i miksuje blenderem na gładkie puree. Puree można przechowywać do kilku dni w lodówce, ale można też zapasteryzować w słoikach i użyć później do wypieków, w tym także chlebowych. Do ciasta używamy całkowicie wystudzonego puree.

Wykonanie:

Goździki i ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub zemleć w młynku (ja zmieliłam w młynku do kawy z dodatkiem mąki pszennej - bo samych przypraw byłoby za mało ilościowo). W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami.

Mokre składniki dokładnie wymieszać w drugiej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta - mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać większość posiekanych orzechów - około 1/3 zostawić do posypania ciasta.

Delikatnie wmieszać orzechy, przelać ciasto do niedużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi orzechami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 40 - 60 minut (mnie to zajęło ok. 60 min), aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

Gotowe ciasto polać wyjąć na blat i delikatnie polać płynnym miodem. Ostudzić.

Ciasto można zamrozić.


Dynia hokkaido - o ciemnej skórce i ciemnopomarańczowym miąższu, bardzo smaczna; ma zwarty i suchy miąższ





13 komentarze :

  1. Pysznie wygląda to ciasto. Ja też mam hokkaido, ale jeszcze nie zdecydowałam co z niej zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) och, możliwości masz nieograniczone!

      Usuń
  2. dyniowe ciacho będzie królowało tej jesieni - świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. to dzięki intensywnopomaranczowej dyni hokkaido

      Usuń
  4. Właśnie się dopieka bo po 50 min wciąż jest w środku cięzkie, choć patyczek wychodzi suchy, może odrobina więcej proszku do pieczenia by pomogła. Nie miałam goździków i dodałam odrobinę, kilka dosłownie okruszków anyżu. Cudnie pachnie teraz anyżem, zadziwia mnie jak intensywna jest ta przyprawa. Ale ciacho super ( jestem w trakcie zjadania pierwszego ciepłego kawałka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też długo piekłam, około 60 minut, bo dopiero wtedy patyczek był suchy. W oryginale jest zaledwie 40 minut na pieczenie, ale to zależy od piekarnika...

      Anyż też korzenny, fajna zamiana. Cieszę się, że smakuje i wyszło. Pozdrawiam serdecznie!

      P.S. Ostatnio zostałam poczęstowana przepysznym sernikiem dyniowym, więc dziś zakasuję rękawy i piekę. Nie wiem jak Ty, ale ja nie spodziewałam się, że dynia może być taka wszechstronna!

      Usuń
  5. Prawie czuję smak tego ciasta. Świetne połączenie smaków :) Pozdrawiam Nino :) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wyszło przepyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło :) dziękuję za komentarz i pozdrawiam

      Usuń
  7. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam kolor dyniowego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)