Marokański tagine (tadżin, tajine) w sosie pomidorowym






Tadżin (tagine) to nazwa naczynia przeznaczonego do przygotowywania potraw na wolnym ogniu, ale także nazwa arabskiej potrawy - gulaszu na bazie jagnięciny lub kurczaka. Tajine składa się z dwóch części - okrągłego spodu i pokrywki w kształcie stożka. Pokrywka zamienia parę w wodę skraplającą się na jedzenie, dzięki czemu uzyskuje się świetny smak i konsystencję.

Oryginalne naczynia produkowane są z gliny i trzeba się z nimi delikatnie obchodzić - jak z garnkiem rzymskim, a pokrywka zakończona jest otworem odprowadzającym część pary. Moje jest nieco inne, ceramiczno-aluminiowe.

Tagine to danie "niespieszne" - ma gotować się na bardzo wolnym ogniu tak długo, aż kawałki mięsa zaczną rozpływać się w ustach. Tagine przygotowuje się kilka godzin, dzięki powolnej obróbce termicznej, nawet najtwardsze kawałki stają się miękkie i soczyste. Odpowiedniego aromatu nadają różne mieszanki przypraw.

Przejrzałam dziesiątki przepisów, najbardziej wzorowałam się na tym, które zachęciło mnie opisem: "ten autentyczny przepis na tagine zabierze cię do wolno gotowanej perfekcji" - oryginalny przepis jest na bazie jagnięciny, ten mój jest spolszczony, bo na bazie wieprzowiny, której nie jada się w krajach arabskich. W większości oryginalnych przepisów, składnikiem tajine jest właśnie jagnięcina, ale są też wersje wegetariańskie.

Naczynie do tadżin dostałam na Gwiazdkę, więc z pewnością będzie on przyczynkiem do dalszych poszukiwań wersji marokańskiego gulaszu. Może nawet zdecyduję się na ukiszenie cytryn, które to występują w wielu marokańskich przepisach.

Zachęcam do zrobienia tego dania nawet jeśli nie macie specjalnego naczynia. Zawsze można wziąć duży garnek z grubym dnem - by nic nie przywarło i gotować danie na najwolniejszym ogniu jaki mamy, albo upiec w piekarniku.

Moja wersja tadżin ma ciekawy smak. Lekko słodki sos pomidorowy z nutą cynamonu, z miękkimi i chudymi kawałkami mięsa - chudą łopatką wieprzową. Nie sposób zgadnąć co jest w środku. Owoce dodane do sosu, podczas gotowania rozpadły się, zagęszczając go i tworząc niesamowicie smaczną kombinację.

Idealne na spotkania ze znajomymi - naczynie można postawić na środku stołu.

Marokański tagine (tadżin, tajine) w sosie pomidorowym

Składniki:

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżeczka (5 ml) pieprzu kajeńskiego -chili cayenne
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1½ łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1½ łyżki mielonego imbiru w proszku
  • 1 łyżka (15 ml) kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 6 łyżek oleju

Pozostałe składniki tajine:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 50 g płatków migdałów
  • 400-500 ml soku pomidorowego
  • karton 500g passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego z kartonika)
  • 10 daktyli, wypestkowanych pokrojonych
  • 10 moreli, pokrojonych
  • 3 małe marchewki
  • 1 spora cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól do smaku
  • natka kolendry/pietruszki do posypania
  • opcjonalnie - jogurt naturalny do podania

podawać np. z kuskusem, kaszą jaglaną, ryżem, ale dobrze smakuje też zawinięte w pszenną tortillę

Wykonanie:

Połączyć składniki marynaty.

Mięso dokładnie oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Włożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić przynajmniej na czas przygotowania pozostałych składników, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Marchewkę umyć, obrać i pokroić na 3 części. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, podsmażać cebulę aż nieco zmięknie, dodać czosnek i podsmażyć jeszcze około minuty. Zawartość patelni przełożyć do miseczki. Nie myjąc patelni smażyć partiami mięso - aż białko mięsa się zetnie, nie brązowić. Mięso, cebulę, marchew umieścić w naczyniu tajine, zalać sokiem pomidorowym i passatą (przecierem) pomidorową. Dodać posiekane na małe kawałki morele i daktyle. Płatki migdałowe można dać teraz albo na pół godziny przed końcem gotowania - w zależności od tego czy chcemy by były one bardziej czy mniej wyczuwalne. Ja dałam pod koniec gotowania.

Tajine ustawić na najmniejszym palniku z minimalnym gazem. Gotować tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Mi zajęło to 3 godziny. Nie zaglądałam do tajine podczas gotowania, by nie wypuszczać pary z garnka, zrobiłam to tylko raz by dodać płatki migdałowe, po 2,5 h. Posoliłam do smaku.

Podawać np. z kuskusem, polane jogurtem i posypane natką kolendry albo pietruszki.






6 komentarze :

  1. Nina dzieki Tobie odkrywam nowe smaki! było pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! Najlepszy tajine jadłam właśnie w Maroku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. straszną mam ochotę na tażin, i na wizytę w Maroku też.
    Wydaje mi się to pysznym, aromatycznym i rozgrzewającym daniem.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze byłam ciekawa tego dania ;) Zazdroszczę posiadania takiego garnka do przygotowywania tagine :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dokładnie wg przepisu, wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)