środa, 18 czerwca 2014

Lemoniada rabarbarowa z estragonem



Pyszny napój na lato. Ma piękny kolor, świetny smak, ochładza, każdy chętnie sięgnie po jeszcze. Lemoniada będzie idealna na spotkanie w ogrodzie, na działce czy podczas pikniku.

Dodatek estragonu jest trafiony. Pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie przepis w miesięczniku "Kuchnia", z maja tego roku. Estragon można tez zastąpić świeżą melisą.

Bardzo polecam!

Lemoniada rabarbarowa z estragonem

Składniki:

  • 300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
  • 170 g cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 gałązki estragonu (albo melisy)
  • 125 ml soku z cytryny
  • opcjonalnie: 2 szklanki kostek lodu
  • opcjonalnie: plasterki cytryny

Wykonanie:

Rabarbar włożyć do rondla, dolać 180 ml wody, dodać cukier i skórkę z cytryny (uprzednio umytej i sparzonej).

Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić do rondla estragon, wystudzić do temperatury pokojowej.

Przecedzić*, powstały syrop połączyć z sokiem z cytryny, 1,25 l zimnej wody, opcjonalnie także lodem i plasterkami cytryny.

****

*Z przecedzonego rabarbaru wyłowić i wyrzucić estragon, a sam rabarbar można zjeść solo, jako dodatek do jogurtu czy owsianki. Jest pyszny.


1 komentarz: