Lemoniada rabarbarowa z estragonem



Pyszny napój na lato. Ma piękny kolor, świetny smak, ochładza, każdy chętnie sięgnie po jeszcze. Lemoniada będzie idealna na spotkanie w ogrodzie, na działce czy podczas pikniku.

Dodatek estragonu jest trafiony. Pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie przepis w miesięczniku "Kuchnia", z maja tego roku. Estragon można tez zastąpić świeżą melisą.

Bardzo polecam!

Lemoniada rabarbarowa z estragonem

Składniki:

  • 300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
  • 170 g cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 gałązki estragonu (albo melisy)
  • 125 ml soku z cytryny
  • opcjonalnie: 2 szklanki kostek lodu
  • opcjonalnie: plasterki cytryny

Wykonanie:

Rabarbar włożyć do rondla, dolać 180 ml wody, dodać cukier i skórkę z cytryny (uprzednio umytej i sparzonej).

Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić do rondla estragon, wystudzić do temperatury pokojowej.

Przecedzić*, powstały syrop połączyć z sokiem z cytryny, 1,25 l zimnej wody, opcjonalnie także lodem i plasterkami cytryny.

****

*Z przecedzonego rabarbaru wyłowić i wyrzucić estragon, a sam rabarbar można zjeść solo, jako dodatek do jogurtu czy owsianki. Jest pyszny.



1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)