niedziela, 15 czerwca 2014

Torcik czekoladowy z owocami lata



Wilgotne, intensywnie czekoladowe, "mięsiste" ciasto czekoladowe, przełożone niezawodnym i nadającym lekkości kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz frużeliną owocową - w tym wydaniu z truskawkami. Łatwy tort, który prezentuje się okazale, przy czym nie trzeba posiadać artystycznych zdolności cukierniczych, by go udekorować (i chwała za to, bo ja takich nie posiadam).

Zdjęcia przekroju nie ma, bo był to tort urodzinowy - prezent, który zjedzono do ostatniego okruszka.

Jeśli lubisz lekkie ciasta z dużą ilością kremu, to zwiększyłabym jego ilość o połowę. Ciasto warto upiec dzień przed przygotowywaniem tortu, by zdążył ostygnąć i stężeć. Tort przekładałam kilka godzin (ok. 4) przed spożyciem. Drugiego dnia bowiem ze względu na dodatek masy śmietanowej bez żelatyny, może już nie wyglądać tak okazale. Przepis z bloga mojewypieki.


Torcik czekoladowy z owocami lata

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (wszystko mieszałam przy pomocy rózgi kuchennej, nie używałam w ogóle miksera).

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170º C przez około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po półgodzinie wyjęłam z tortownicy i włożyłam ciasto na kratkę z piekarnika (odwróconą do góry dnem) - by odparowało.

Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na pół.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Wykonanie:

Mascarpone i kremówkę umieścić w jednym naczyniu, ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier i wanilię.

Frużelina z owoców lata:

Składniki:

  • 250 g owoców lata (świeżych lub mrożonych): truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny itp.
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Wykonanie:


W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka).

Ponadto:

świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu

Wykonanie tortu:

Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy, ozdobić owocami.

Przechowywać w lodówce.




1 komentarz: