Ciasto z owocami i kruszonką





Zostałam poproszona przez moją przyjaciółkę o ciasto szybkie, bezproblemowe, "zwyczajne", kwintesencję lata. Dodatkowo z kruszonką. Ciasto smakowało i dużym i małym. Owoce trzymały fason i nie opadały na dno, zostając na swoim miejscu tuż pod kruszonką. 

Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak, który znalazłam na blogu mojewypieki, którego autorka - Dorotus napisała, że jest najlepsze (w domyśle - z ciast ucieranych) - a jak ona pisze, że jest najlepsze, to ufam jej opinii. Ciasto jest miękkie, maślane, łatwe do wykonania. Podpisuję się pod tym.

Ciasto z owocami i kruszonką

Składniki:
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka (użyłam 5 w rozmiarze M)
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*
  • łyżeczka mielonego cynamonu (dałam od siebie)
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmuję się z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę (użyłam końcówek jak do ubijania białek). Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm (użyłam tortownicy o średnicy ok. 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia**. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką. Ja kruszonkę posypałam jeszcze dodatkowo cynamonem, bo śliwki lubią się z tą przyprawą.

Piec w temperaturze 175º C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. (ja piekłam godzinę).

Kruszonka:

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

* ciasto wspaniale piecze się również z mrożonymi owocami - owoców nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto; ciasto należy piec trochę dłużej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka

**papier do pieczenia gniotę w rękach - zwijając go w kulkę, a następnie rozwijając, dzięki temu papier, choć wygląda na wysłużony, łatwo wykłada się w blasze, nie odkształca ciasta swoimi zagięciami i sztywnością





1 komentarze :

  1. Mniam, wygląda cudnie :) Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)