Sałatka z natki pietruszki i pęczaku




Yotam Ottolenghi wyczarowuje cuda z warzyw. Ze zwykłych składników: pospolitej natki pietruszki, pęczaku i sera feta (polski ser fetopodobny też pasuje), w połączeniu z niezwykłymi przyprawami (zaatar, kolendra, kmin rzymski czyli kumin), stworzył on idealną sałatkę na lato, do pracy. 

Zaatar to przyprawa arabska na bazie prażonego sezamu, oregano z sumakiem - kwaśną przyprawą o brunatnym kolorze. Zaopatrzyłam się w nią u mającego wszystko pana Darka na targowisku pod Halą Mirowską (pawilon 17a), ale można także zrobić samemu. Targowisko pod Halą Mirowską jest o tej porze roku cudowne, ugina się od popularnych i rzadszych owoców i warzyw, ziół i kwiatów. To prawdziwy skarb stolicy. Kupuję tam oczywiście warzywa, owoce i zioła, ale i prawdziwe masło, wspaniały twaróg biały, fetę grecką, króliki, jagnięcinę, drób wszelkiego rodzaju, laski wanilii i cynamonu, niesolone pistacje - wszystko co tylko jest mi potrzebne do kulinarnych eksperymentów, a także do codziennego żywienia.

W sprzedaży u pana Darka były tylko wielkie, restauracyjne porcje przyprawy za'atar, ale nie szkodzi. Zaatar można łączyć z oliwą i maczać w nim chleb, posypywać nim grillowane warzywa, dodawać do smażonego/grillowanego kurczaka i posypać np. hummus (kurczaka za'atar podają z hummusem w moim ulubionym hummus barze na ul. Poznańskiej).

Przepis jest inspirowany słynną tabboulleh. Zawiera w sobie chrupiącą paprykę i odświeżającą natkę pietruszki. Pęczak można oczywiście zastąpić inną kaszą: mazurską, jaglaną itp. Koniecznie spróbujcie - jako dodatek do dań mięsnych, albo samodzielny posiłek.

Sałatka z natki pietruszki i pęczaku

Składniki (na 2-3 porcje kolacyjne):

1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml

  • 40g kaszy pęczak
  • 150g fety (ser fetopodobny też jest ok)
  • 5 i 1/2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy za’atar*
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, lekko podprażonych na suchej, nienatłuszczonej patelni i zmiażdżonych w moździerzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 80g natki pietruszki - listki i cienkie łodyżki
  • 4 cebulki dymki, posiekane (w sumie 40g) - użyłam zamiennie 3 gałązek grubego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone i posiekane (pominęłam)
  • 40g orzechów nerkowca, lekko podsmażonych na suchej, nienatłuszczonej patelni - dla uzyskania koloru, zmiażdżonych w moździerzu lub grubo posiekanych
  • 1 zielona papryka, bez pestek, pokrojona na 1 cm kawałki
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i czarny pieprz

*przyprawa na bazie tymianku i sezamu, z dodatkiem przyprawy sumak, do kupienia w internecie lub na stoiskach z przyprawami orientalnymi

Wykonanie:

W niedużym garnku zagotować wodę (około półtorej szklanki), dodać pęczak i gotować ok. 30 minut, aż pęczak będzie miękki, ale zachowa jeszcze pewien opór zębom (jak makaron al dente). Odcedzić, pęczak zostawić do ostudzenia.

W trakcie gdy gotuje się pęczak, połączyć 2 łyżki oleju, za'atar, kolendrę i kmin rzymski. Sosem polać fetę roztartą palcami na małe kawałki. Dobrze wymieszać i odstawić do zamarynowania na czas przygotowania sałatki.

Natkę pietruszki dość drobno posiekać, umieścić w misce. wraz z cebulką lub szczypiorkiem, czosnkiem (jeśli dajemy), orzechami nerkowca, papryką, zielem angielskim, sokiem z cytryny, pozostałym olejem i ugotowanym pęczakiem. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zamarynowaną fetą.

_____
Przepis z książki Yottama Ottolenghi "Jerusalem", str. 81






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)