Ciasteczka słonecznikowe




Ciasteczka słonecznikowe - niezwykle kruche i rozpływające się w ustach. Są tak łatwe w przygotowaniu, że zrobić je może zarówno osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni jak i dziecko. Smak nieporównywalny do sklepowych. Do tego przygotowanie trwa naprawdę krótko, kilkanaście minut. Wystarczy dysponować mikserem ręcznym jak za dawnych lat, miską, patelnią i piekarnikiem.

Robiłam z połowy porcji, wyszły mnie dwie blachy ciastek. Przepis z blogu chillibite.pl


Ciasteczka słonecznikowe

Składniki:

na ok. 160 sztuk
  • 400 g mąki
  • 200 g płatków owsianych
  • 400 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii albo wanilia w innej postaci (np. laska, cukier waniliowy)
  • 300 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek lub żurawin*
Wykonanie:

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Wystudzić.

Masło wymieszać mikserem z cukrem (jeśli dajemy cukier waniliowy, dać odpowiednio mniej zwykłego cukru), wanilią i proszkiem do pieczenia.

Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać mikserem. Wsypać mąkę i zagnieć ciasto - ma być miękkie i tłuste.

Formować kulki wielkości orzechów włoskich (tych mniejszych). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między ciastkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 st. C ok. 12- 20 minut (zależy od wielkości i rodzaju piekarnika, ja piekłam 20 minut, grzanie góra dół). Piekłam z połowy porcji, piekłam dwie blachy jedna po drugiej.

Ciasteczka mają na początku konsystencję dość kruszącą się, dopiero jak wystygną sztywnieją i stają się chrupiące. Warto więc nie zdejmować ich od razu z blachy, tylko np. z całym papierem (jeśli kładziemy drugą partię).

*bakalie muszą być świeże, wilgotne






Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)