sobota, 6 grudnia 2014

Ciasteczka słonecznikowe




Ciasteczka słonecznikowe - niezwykle kruche i rozpływające się w ustach. Są tak łatwe w przygotowaniu, że zrobić je może zarówno osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni jak i dziecko. Smak nieporównywalny do sklepowych. Do tego przygotowanie trwa naprawdę krótko, kilkanaście minut. Wystarczy dysponować mikserem ręcznym jak za dawnych lat, miską, patelnią i piekarnikiem.

Robiłam z połowy porcji, wyszły mnie dwie blachy ciastek. Przepis z blogu chillibite.pl


Ciasteczka słonecznikowe

Składniki:

na ok. 160 sztuk
  • 400 g mąki
  • 200 g płatków owsianych
  • 400 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii albo wanilia w innej postaci (np. laska, cukier waniliowy)
  • 300 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek lub żurawin*
Wykonanie:

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Wystudzić.

Masło wymieszać mikserem z cukrem (jeśli dajemy cukier waniliowy, dać odpowiednio mniej zwykłego cukru), wanilią i proszkiem do pieczenia.

Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać mikserem. Wsypać mąkę i zagnieć ciasto - ma być miękkie i tłuste.

Formować kulki wielkości orzechów włoskich (tych mniejszych). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między ciastkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 st. C ok. 12- 20 minut (zależy od wielkości i rodzaju piekarnika, ja piekłam 20 minut, grzanie góra dół). Piekłam z połowy porcji, piekłam dwie blachy jedna po drugiej.

Ciasteczka mają na początku konsystencję dość kruszącą się, dopiero jak wystygną sztywnieją i stają się chrupiące. Warto więc nie zdejmować ich od razu z blachy, tylko np. z całym papierem (jeśli kładziemy drugą partię).

*bakalie muszą być świeże, wilgotne






Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze: