niedziela, 17 stycznia 2021

Sernik kawowy nowojorski

Kolejny cudowny przepis na sernik, zrobiony na bazie tego sernika cytrynowego. To kremowy, wilgotny sernik w stylu nowojorskim, pieczony w niskiej temperaturze w kąpieli wodnej.  

Tak jak w przypadku sernika cytrynowego, nie ma szans, by się nie udał: nie opadnie, bo nie rośnie, nie spali się, bo pieczemy go w 120 st. C. Zawsze wychodzi. Bardzo polecam! 

Sernik kawowy w stylu nowojorskim

Składniki:

składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 0,9 kg sera, w tym 0,4 kg serka kremowego - "cream cheese" (typu philadelphia) i 0,5 kg twarogu - tłustego sera śmietankowego, zmielonego, z wiaderka np. z Piątnicy (albo 250g mascarpone i 650 g tłustego sera śmietankowego, zmielonego, z wiaderka)
  • 170 g cukru
  • 4 jajka 
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 6 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej (14 g) + 30 g wrzatku do jej rozpuszczenia 
  • spód: 200 g ciastek i 80 g roztopionego masła 
  • polewa: 400 g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18%, łyżka cukru pudru i 6 raczej płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej (8 g) + odobina wrzątku do jej rozpuszczenia

Wykonanie:

potrzebna będzie tortownica o średnicy ok. 22 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia: na dno wycięte koło o średnicy tortownicy, boki też można wyłożyć wyciętymi paskami papieru do pieczenia, ale nie jest to konieczne

Spód: ciastka rozdrobnić na pył w malakserze, połączyć z roztopionym masłem. Wysypać do tortownicy, wyrównać i włożyć do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.

Wszystkie składniki masy serowej połączyć. Miksować krótko, tylko do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Wylać na schłodzony spód.

Tortownicę obłożyć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej, żeby woda z kąpieli wodnej nie wlała do środka formy.

Piec w kąpieli wodnej (czyli włożyć tortownicę do formy o większej średnicy np. 30 cm lub innej szerszej formy i wlać wrzątek na wysokość 2 cm) 15 minut w 180 stopniach C, potem zmniejszyć do 120 st. C i piec dalsze 80 minut.

15 minut przed końcem pieczenia wylać na sernik polewę. Wyrównać.  

Polewa: kawę rozpuszczalną rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, po lekkim przestudzeniu połączyć ze śmietaną i posłodzić do smaku. 

Sernik po wystygnięciu koniecznie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. 






0 komentarze

Prześlij komentarz