Zupa dyniowa z jabłkiem



Trochę dyni, cebula albo dwie i mnóstwo kminu rzymskiego (kuminu): to podstawa świetnej zupy dyniowej. Dodatek jabłka przełamuje słodycz dyni.

Cieszy fakt, że dynię można jeść nie tylko jesienią, ale i zimą - w moim, dobrze zaopatrzonym, warzywniaku dostępna jest praktycznie przez cały rok.

Spróbujcie tej wersji zupy dyniowej, bo rozgrzewa, syci i jest interesująca smakowo. Przepis pochodzi z książki "Fresh from the Garden: Food to Share with Family and Friends" Sarah Raven.


Zupa dyniowa z jabłkiem

Składniki: (na 6 dużych porcji, albo 8 jako przystawka)

  • 1 kg miąższu dyni, najlepiej hokkaido albo piżmowej, waga po obraniu ze skóry i usunięciu pestek
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (ew. może być suszony)
  • sól i pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)*
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (6 cm)
  • 250 g jabłko, kwaskowe typu szara reneta lub antonówka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 szklanka soku jabłkowego bez cukru, najlepiej jednodniowego
  • opcjonalnie do podania: śmietana i garść gotowanych, posiekanych kasztanów jadalnych (mogą być pakowane próżniowo) - pominęłam, w zamian dałam prażone solone pestki dyni

*przyprawa ta jest sprzedawana od niedawna przez jedną z popularnych firm z przyprawami, szukajcie jej na półce z przyprawami w większym supermarkecie

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. C.

Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć ją do worka na mrożonki, dodać do niej trochę oliwy lub oleju, posiekane igiełki rozmarynu, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać przez woreczek - marynata powinna dotrzeć do każdego kawałka dyni.

Wysypać zawartość woreczka do naczynia do zapiekania i umieścić w nagrzanym piekarniku na 45 minut, albo do czasu aż dynia będzie miękka, a na brzegach będzie się przyrumieniać.



Cebulę, czosnek i imbir obrać ze skórki, każde z nich drobno posiekać. Przełożyć je do dużej patelni z łyżką oleju. Smażyć, aż będą miękkie; nie brązowić. Dodać upieczoną dynię i obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane na małe kawałki jabłko. Dobrze wymieszać, wlać bulion i sok jabłkowy. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, do czasu aż jabłka będą miękkie.

Zmiksować na gładki krem w blenderze. Doprawić w miarę potrzeby solą i pieprzem oraz dodać więcej bulionu i soku jabłkowego.



Łatwy i szybki bulion warzywny

Składniki:

  • 500 g warzyw: pietruszka, dwie marchewki, kawałek selera, por lub cebula (cebulę warto podpalić na ogniu, żeby skórka była czarna i nadała dodatkowego aromatu bulionowi)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka sztuk ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • jeśli masz: jeden grzybek suszony

Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać. Cebuli nie obierać, nadziać na widelec i opiec nad ogniem. Można też ją pokroić na pół i położyć na rozgrzanej patelni rozcięciem do dołu, aby przypiec je nieco na ciemny kolor.

Dodać zioła, zalać wodą wystającą na kilka cm ponad warzywa. Zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut.






Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)