Zupa jęczmienna z brukselką




Są książki, z których przepisy zawsze się udają i inspirują do eksperymentów kulinarnych. Taka jest właśnie "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelii Schinharl, którą poleciłabym każdemu, kto szuka pomysłów na warzywa. Robiłam z niej m.in. świetną panierowaną cykorię z sałatką ziemniaczaną (przepis tu) oraz ostry krem z soczewicy na kanapki (przepis tu).

Zupa jęczmienna z brukselką to kolejny fantastyczny przepis. Sycąca i rozgrzewająca. Niby zwyczajna, bo ze zwyczajnych składników, ale z twistem. Koniecznie do wypróbowania. W oryginale był bulion, ale ja go nie miałam. Zwyczajnie dodałam wodę zamiast bulionu, wraz z obranymi warzywami. Po półgodzinnym gotowaniu otrzymałam aromatyczny bulion, zupełnie bez wysiłku. Orzeszki pinii z pewnością zrobiłyby z tej zupy danie premium, ale naprawdę nie są konieczne, bo zupa i bez nich jest pyszna!

Przypadkiem dałam skórkę z całej cytryny i absolutnie nie zmieniałabym tych proporcji, bo jej dodatek jest trafiony w 100%.

Zupa jęczmienna z brukselką

Czas przygotowania: 1 godz. (z tego 25-35 min. aktywnie), 1 porcja 390 kcal, dla 4 głodnych osób

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • skórka z ¼ cytryny (ja dałam skórkę z całej)
  • pół pęczka natki pietruszki 
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki nasion kminku (kto go nie lubi, nie dodaje)
  • 100 g kaszy jęczmiennej (dałam pęczak)
  • 1,4 litra bulionu warzywnego (albo wody + 2 marchewki + 1 pietruszka + kawałek selera)*
  • 500 g brukselki
  • 75 g śmietany (dałam 18%)
  • 3 łyżki orzeszków pinii (pominęłam)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1) Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, cienko skroić z niej skórkę (tak cienko, żeby na skórce nie było białej warstwy, która ma gorzki smak) i także pokroić ją drobno, Natkę opłukać i otrzepać z wody. Parę listków (2 łyżki) odłożyć na później, a resztę drobno posiekać. Łodyg nie wyrzucać.

2) W garnku rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć na nim przez 1-2 minuty cebulę, skórkę cytrynową oraz listki natki. Dodać kminek oraz kaszę jęczmienną i całość dokładnie wymieszać. Wlać bulion, a jeśli nie mamy, to wodę i dodać do garnka obrane marchewki, pietruszkę, kawałek selera oraz łodygi natki pietruszki), doprowadzić do wrzenia. Nakryć garnek niezbyt szczelnie pokrywką i gotować zupę na małym ogniu przez ok. 45  minut.

3) Umyć brukselkę, odkroić od niej głąbki i zdjąć wszystkie zwiędłe liście. Potem brukselkę rozebrać na listki (wymaga to trochę pracy, ale dzięki temu zupa jest wyjątkowo smaczna) . Jeżeli nie mamy czasu na rozbieranie brukselki, należy pokroić główki na plasterki lub ósemki.

4) Po ok. 30 minutach gotowania bulionu z kaszą, wyjąć marchewki, pietruszkę, seler i gałązki natki (jeśli używaliśmy warzyw) i domieszać brukselkę oraz śmietanę (uprzednio zahartowaną w oddzielnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego bulionu) i gotować jeszcze przez 15 minut, do czasu aż brukselka i kasza zmiękną.

5) Przed podaniem na patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić pestki pinii i zrumienić je na średnim ogniu. Podczas smażenia pestki stale mieszać, a kiedy będą ciemne, natychmiast zdjąć patelnię z ognia. Resztę natki grubo posiekać. Zupę doprawić solą i pieprzem, rozlać do talerzy i posypać pestkami pinii (ale i bez nich jest pyszna) oraz natką.

*zupa zrobiła się tak gęsta po dodaniu brukselki, że musiałam dolać 0,75 litra wody, a po pobycie w lodówce (zupa nie była w całości zjedzona od razu), jeszcze trochę, bo zupa była bardzo gęsta, można by rzec: treściwa





1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)