niedziela, 18 stycznia 2015

Ryż po kubańsku z fasolą - arroz congri





Ten ryż był świetnym dodatkiem do pieczonej rwanej wołowiny po kubańsku, ropa vieja (spróbuj jej, na pewno nie pożałujesz!). Taki obiad od razu powoduje, że chce Ci się tańczyć salsę i pić mojito :)

Ryż i czarna fasolka tworzą razem, z dodatkiem warzyw i przypraw, tworzą aromatyczne, sycące danie, bogate w błonnik, proteiny i antyoksydanty, przy tym wegańskie. Jest sycące dzięki fasolce. Można jeść tylko z sałatką, albo do pieczonej wołowiny, steka albo pieczonego kurczaka.

Czarną fasolkę kupiłam w wersji suszonej, w jednym z supermarketów. Moczy się ją na całą noc w dużej ilości wody, a potem gotuje 2-3 godziny, aż będzie miękka; soli pod koniec gotowania.

Czarnej fasoli w puszcze w ogóle nie widziałam w sklepie. Do dania możesz użyć fasoli czerwonej, używa się jej zamiennie, i to bez wielkiej różnicy w smaku.

Uwaga, przepis zakłada, że użyjesz albo płynu z puszki, albo wody z gotowania fasolki. Dzięki temu danie będzie wilgotne. Ja dodatkowo dodałam sosu pozostałego z tej pieczonej wołowiny, którego dodatek był potrzebny zwłaszcza przy odgrzewaniu ryżu - zdążył on bowiem już wchłonąć cały płyn. Przepis pochodzi ze strony skinnytaste, z drobnymi modyfikacjami.


Ryż po kubańsku z fasolą - Arroz Congri (Cuban Rice and Black Beans)

Składniki: [5 porcji, 1 porcja ok. 260 kcal]

  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka fasoli czarnej lub czerwonej (wraz z płynem) albo 1-1,5 szklanki gotowanej fasolki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)*
  • 1 liść laurowy
  • szczypta oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • natka kolendry do posypania (jeśli mamy)

* do kupienia w wielu sklepach spożywczych, dostępny zazwyczaj w wersji niemielonej

Wykonanie:

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obrany czosnek drobno posiekać albo wycisnąć przez praskę.

Na dużej, szerokiej i wysokiej patelni albo w szerokim garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę, papryki, czosnek i podgrzewać do miękkości, około 4-5 minut.

Dodać szklankę surowego ryżu, fasolkę wraz z płynem w puszki, wodę, kmin rzymski, liść laurowy i oregano, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie większość płynu, a ten wystaje nieco ponad jego poziom.

Garnek wstawić na minimalny ogień, przykryć i gotować dalej, aż ryż będzie miękki (ale pozostanie jędrny i nierozgotowany). Czas gotowania - do 20 minut (czas gotowania jest orientacyjny). Po wyłączeniu gazu, pozostawić ryż pod pokrywką na 5 minut. Podczas gotowania, w razie potrzeby można dodać więcej wody, a jeśli mamy - płynu z gotowania fasolki lub sosu pozostałego z pieczenia tego mięsa. Tak samo więcej płynu będzie potrzebne, jeśli ryż będziemy odgrzewać.

Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką kolendry.



PODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? POLUB GO LUB UDOSTĘPNIJ ZNAJOMYM



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

5 komentarzy:

  1. ryz po kubansku znam od podszewki i czesto jadam bo moj maz jest kubanczykiem.. na kubie tez jadłam nie zliczona ilosc razy.. najlepszy w wydaniu kilku kubanczykó kórych znam ( w tym meza)... pamietam ,ze jak przyjechal do Polski i chciałam mu zrobic przyjemnosc kupiłam mu czarna fasole i .... brązowy ryż.. ;p zeby mógł zrobic to danie ;) wtedy jeszcze nie wiedzialam jak sie je robi ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może podasz swój przepis? Z przyjemnością go poznam, tym bardziej od osoby, która zna przepis od podszewki.

      Usuń
    2. Nina. w tym roku z przyjaciółmi kubanskimi wydajemy ksiazke kucharską kubanska.. tam bedzie przepis :)

      Usuń
  2. Zrobiłam i wyszło pysznie! Miałam w domu kolby kukurydzy, więc ugotowałam i świetnie się razem skomponowało :)

    OdpowiedzUsuń