niedziela, 18 stycznia 2015

Zupa rybna pomidorowa z dorszem i krewetkami




Przepis na zupę rybną, z dodatkiem dorsza i krewetek odkryła przede mną moja siostra. Jest wspaniała! Szybka, wyśmienita w smaku, żeby powiedzieć "dobra", to za mało, zupa jest po prostu piekielnie dobra! :) Zamiast dużych krewetek można też użyć małych krewetek koktajlowych. Przepis ze strony kwestiasmaku.

Zupa rybna pomidorowa z dorszem i krewetkami

Składniki, 4 sycące porcje:
  • 20 surowych krewetek, bez pancerzy, głów i ogonków
  • 400 - 500 g filetów ryby bez ości (najlepiej dorsza)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki pikantnej chili w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 - 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego*
  • 1 łyżka sosu rybnego (niekoniecznie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 - 5 łyżek drobnego makaronu, np. gwiazdki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
*szybki bulion: 2-3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i por albo cebulę, najlepiej z dodatkiem kilku gałązek natki pietruszki, gotować przez około pół godziny

Dodatki (opcjonalnie): chrupiące pieczywo do podania

Wykonanie:

Krewetki rozmrozić, umyć, oderwać ogonki i jeśli mają pancerze i głowy, usunąć je. Usunąć też przewód pokarmowy (jest to cienka, czarna nitka biegnąca wzdłuż grzbietu - zobacz tu na zdjęciu jak to się robi). Opłukać i osuszyć. Delikatnie oprószyć solą.

Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2 - 3 cm kostkę, oprószyć solą.

Na dużej patelni żeliwnej z pokrywą lub garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez około 4 minuty.

Dodać chili, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem.

Całość zagotować, dodać suszoną bazylię, oliwę z pierwszego tłoczenia. Wlać bulion, sos rybny (jeśli dajemy) i sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza, makaron.

Delikatnie wymieszać (tak by nie uszkodzić kawałków ryby), przykryć pokrywką i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 8 - 10 minut, aż krewetki, ryba i makaron będą ugotowane. W trakcie gotowania delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło.


PODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? POLUB GO LUB UDOSTĘPNIJ ZNAJOMYM


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze

Prześlij komentarz