Zupa rybna pomidorowa z dorszem i krewetkami




Przepis na zupę rybną, z dodatkiem dorsza i krewetek odkryła przede mną moja siostra. Jest wspaniała! Szybka, wyśmienita w smaku, żeby powiedzieć "dobra", to za mało, zupa jest po prostu piekielnie dobra! :) Zamiast dużych krewetek można też użyć małych krewetek koktajlowych. Przepis ze strony kwestiasmaku.

Zupa rybna pomidorowa z dorszem i krewetkami

Składniki, 4 sycące porcje:
  • 20 surowych krewetek, bez pancerzy, głów i ogonków
  • 400 - 500 g filetów ryby bez ości (najlepiej dorsza)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki pikantnej chili w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 - 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego*
  • 1 łyżka sosu rybnego (niekoniecznie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 - 5 łyżek drobnego makaronu, np. gwiazdki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
*szybki bulion: 2-3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i por albo cebulę, najlepiej z dodatkiem kilku gałązek natki pietruszki, gotować przez około pół godziny

Dodatki (opcjonalnie): chrupiące pieczywo do podania

Wykonanie:

Krewetki rozmrozić, umyć, oderwać ogonki i jeśli mają pancerze i głowy, usunąć je. Usunąć też przewód pokarmowy (jest to cienka, czarna nitka biegnąca wzdłuż grzbietu - zobacz tu na zdjęciu jak to się robi). Opłukać i osuszyć. Delikatnie oprószyć solą.

Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2 - 3 cm kostkę, oprószyć solą.

Na dużej patelni żeliwnej z pokrywą lub garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez około 4 minuty.

Dodać chili, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem.

Całość zagotować, dodać suszoną bazylię, oliwę z pierwszego tłoczenia. Wlać bulion, sos rybny (jeśli dajemy) i sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza, makaron.

Delikatnie wymieszać (tak by nie uszkodzić kawałków ryby), przykryć pokrywką i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 8 - 10 minut, aż krewetki, ryba i makaron będą ugotowane. W trakcie gotowania delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło.


PODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? POLUB GO LUB UDOSTĘPNIJ ZNAJOMYM


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)