Gotowany kurczak z sosem bazyliowo-miętowym, wrapy






Danie, które podbiło moje podniebienie! Mamy tutaj delikatną gotowaną pierś kurczaka, pszenną torillę i wspaniały sos, który sprawia, że chcemy jeść to danie jak najczęściej! Sos podkreśla smak ugotowanego mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Możesz to danie podać także z ryżem albo świeżą bagietką, która doskonale sprawdzi się w roli "gąbeczki" do sosu. Podanie kurczaka z sosem i warzywami jako wrap - zawinięte w pszenną tortillę jest jak dla mnie super pomysłem na obiad albo obiadokolację. Kurczak wraz z sosem i warzywami będzie świetnym wypełnieniem bagietki na śniadanie albo do zjedzenia w porze obiadowej w pracy. Do wypełnienia tortilli, obok kurczaka z sosem, użyłam wyłącznie posiekanego jarmużu i rukoli oraz pomidorków koktajlowych.

Mówię Wam, niebo w gębie!

Przepis z książki Janka Paszkowskiego, finalisty programu Masterchef "Kuchnia z pasją" (póki co, wszystko co zrobiłam z tej książki, było wyśmienite), podaję po drobnych modyfikacjach. Maksymalny czas spędzony w kuchni przy przygotowaniu dania, włącznie z gotowaniem kurczaka, to mniej niż 1 godzina.
W trakcie przygotowania tego dania zrobiłam też pesto z jarmużu (pyszne!) i zdjęcia na bloga (wkrótce opublikuję), także, jak widać, można tę godzinę naprawdę efektywnie wykorzystać. W weeekendy staram się przygotować parę rzeczy do jedzenia, by móc zjeść normalny obiad w dni robocze, w które nie zawsze mam wenę i siły do stania w kuchni przy garach.


Gotowany kurczak z sosem bazyliowo-miętowym, wrapy

Składniki na 2 duże porcje obiadowe:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 duże tortille lub 3-4 małe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • sól
Składniki na sos bazyliowo - miętowy
  • 1 krzaczek ("doniczka") bazylii, liście i łodygi
  • garść listków mięty
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
do podania: jarmuż, świeży szpinak lub sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, rukola, ew. papryka

Wykonanie:

Do niedużego garnka wlać wodę - dwie, trzy szklanki. Wsypać łyżeczkę soli i pieprz w ziarnach. Przykryć i postawić na dużym płomieniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, włożyć do niej umyte piersi kurczaka i pokrojoną na pół, obraną czerwoną cebulę (wody ma być tyle, by mięso przykryć). Zmniejszyć ogień do średniego, przykryć i gotować około 45 minut, lub krócej - do czasu aż mięso będzie miękkie i niemal rozpadające się pod naciskiem łyżki, a potem bez trudu będzie się dało oddzielić widelcem. Jest naprawdę wspaniałe.

Gdy mięso się gotuje, przygotować sos. Najwygodniej robi się go w pojemniku miksującym z nożami, chociaż niektórzy miksują też tzw. "żyrafą". Dodać wszystkie składniki, zmiksować i spróbować, w razie potrzeby dodać więcej soli lub oleju. Sos powinien mieć wyraźny i świeży smak: słodkawy, lekko pikantny, o zapachu bazylii i mięty. Gotowy sos przelać do miseczki i odstawić w chłodne miejsce.

Pierś z kurczaka wyjąć z gorącego wywaru dopiero po podgrzaniu tortilli, żeby zgrać czynności i nic nam nie wystygło.

Miękką pierś kurczaka ostrożnie wyjąć z garnka, porozdzielać na mniejsze kawałki i podawać polaną sosem i zawiniętą w tortillę, z dodatkiem ulubionych warzyw, takimi jak kawałki papryki, rukola, pomidorki, jarmuż. Wszystko pysznie się połączy i stworzy jedno z najprostszych prostych dań, jakie widziały twoje oczy!

Uwagi:

Sosu jest dużo, starczy nawet na polanie warzyw. Jeśli coś zostanie, użyć po prostu do kanapki.

Wody z gotowania kurczaka proponuję nie wylewać, tylko użyć do przygotowania jakiejś zupy.








1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)