niedziela, 22 lutego 2015

Gotowany kurczak z sosem bazyliowo-miętowym, wrapy






Danie, które podbiło moje podniebienie! Mamy tutaj delikatną gotowaną pierś kurczaka, pszenną torillę i wspaniały sos, który sprawia, że chcemy jeść to danie jak najczęściej! Sos podkreśla smak ugotowanego mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Możesz to danie podać także z ryżem albo świeżą bagietką, która doskonale sprawdzi się w roli "gąbeczki" do sosu. Podanie kurczaka z sosem i warzywami jako wrap - zawinięte w pszenną tortillę jest jak dla mnie super pomysłem na obiad albo obiadokolację. Kurczak wraz z sosem i warzywami będzie świetnym wypełnieniem bagietki na śniadanie albo do zjedzenia w porze obiadowej w pracy. Do wypełnienia tortilli, obok kurczaka z sosem, użyłam wyłącznie posiekanego jarmużu i rukoli oraz pomidorków koktajlowych.

Mówię Wam, niebo w gębie!

Przepis z książki Janka Paszkowskiego, finalisty programu Masterchef "Kuchnia z pasją" (póki co, wszystko co zrobiłam z tej książki, było wyśmienite), podaję po drobnych modyfikacjach. Maksymalny czas spędzony w kuchni przy przygotowaniu dania, włącznie z gotowaniem kurczaka, to mniej niż 1 godzina.
W trakcie przygotowania tego dania zrobiłam też pesto z jarmużu (pyszne!) i zdjęcia na bloga (wkrótce opublikuję), także, jak widać, można tę godzinę naprawdę efektywnie wykorzystać. W weeekendy staram się przygotować parę rzeczy do jedzenia, by móc zjeść normalny obiad w dni robocze, w które nie zawsze mam wenę i siły do stania w kuchni przy garach.


Gotowany kurczak z sosem bazyliowo-miętowym, wrapy

Składniki na 2 duże porcje obiadowe:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 duże tortille lub 3-4 małe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • sól
Składniki na sos bazyliowo - miętowy
  • 1 krzaczek ("doniczka") bazylii, liście i łodygi
  • garść listków mięty
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
do podania: jarmuż, świeży szpinak lub sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, rukola, ew. papryka

Wykonanie:

Do niedużego garnka wlać wodę - dwie, trzy szklanki. Wsypać łyżeczkę soli i pieprz w ziarnach. Przykryć i postawić na dużym płomieniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, włożyć do niej umyte piersi kurczaka i pokrojoną na pół, obraną czerwoną cebulę (wody ma być tyle, by mięso przykryć). Zmniejszyć ogień do średniego, przykryć i gotować około 45 minut, lub krócej - do czasu aż mięso będzie miękkie i niemal rozpadające się pod naciskiem łyżki, a potem bez trudu będzie się dało oddzielić widelcem. Jest naprawdę wspaniałe.

Gdy mięso się gotuje, przygotować sos. Najwygodniej robi się go w pojemniku miksującym z nożami, chociaż niektórzy miksują też tzw. "żyrafą". Dodać wszystkie składniki, zmiksować i spróbować, w razie potrzeby dodać więcej soli lub oleju. Sos powinien mieć wyraźny i świeży smak: słodkawy, lekko pikantny, o zapachu bazylii i mięty. Gotowy sos przelać do miseczki i odstawić w chłodne miejsce.

Pierś z kurczaka wyjąć z gorącego wywaru dopiero po podgrzaniu tortilli, żeby zgrać czynności i nic nam nie wystygło.

Miękką pierś kurczaka ostrożnie wyjąć z garnka, porozdzielać na mniejsze kawałki i podawać polaną sosem i zawiniętą w tortillę, z dodatkiem ulubionych warzyw, takimi jak kawałki papryki, rukola, pomidorki, jarmuż. Wszystko pysznie się połączy i stworzy jedno z najprostszych prostych dań, jakie widziały twoje oczy!

Uwagi:

Sosu jest dużo, starczy nawet na polanie warzyw. Jeśli coś zostanie, użyć po prostu do kanapki.

Wody z gotowania kurczaka proponuję nie wylewać, tylko użyć do przygotowania jakiejś zupy.







1 komentarz: