Pieczone klopsiki mięsne w sosie pomidorowym





Mocno doprawione danie obiadowe, w stylu indyjskim. W oryginale, w książce Billa Grangera "Nakarm mnie", podawane z raitą ze szpinakiem (to rodzaj sosu jogurtowego z czosnkiem i szpinakiem), pastą sambal z miętą i pilawem z żurawiną i orzechami nerkowca (czyli ryżem z dodatkami). Może kiedyś pokuszę się o te wszystkie dodatki, ale już same klopsiki wydawały mi się interesujące, a nie chciałam spędzać w kuchni połowy dnia, więc zrobiłam tylko klopsiki. Całość przygotowań zajęła mi 45 minut.

Podawałam z ugotowanym ryżem basmati, drugim razem z ziemniakami. Kolendry nie dałam tylko dlatego, że zimą jest trudno dostępna. Natka pietruszki godnie ją zastąpiła.

Z podanego niżej przepisu wyszło mi 19 sporych klopsików, dla 4-5 głodnych osób.


Pieczone klopsiki mięsne w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego (użyłam mielonej wieprzowiny: mięsa z szynki)
  • 1 mała cebula
  • 60 g świeżej bułki tartej z białego pieczywa
  • 1 jajko średniej wielkości, roztrzepane widelcem
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 strąk czerwonego chili, posiekany (albo 1-2 suszone strąki, z pestkami lub bez - wg uznania, ew. cayenne w proszku)
  • sól, pieprz czarny
  • 3 łyżki stołowe oleju lub oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i 5 łyżek posiekanej natki kolendy (ja użyłam 2 łyżki natki pietruszki i mieszankę ziół mrożonych - 75 g)

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka stołowa świeżo startego korzenia imbiru (obranego)
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżki stołowe soku z limonki (użyłam soku z limonki)
  • 2 x 400 g siekanych pomidorów z puszki (dałam 700 g przecieru pomidorowego z kartonu)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

do posypania dania: natka kolendry lub pietruszki

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.

Klopsiki: nałożyć do sporej miski mięso mielone, cebulę startą na tarce lub drobno posiekaną w misie malaksera, bułkę tartą (kupiłam bułkę pszenną, ususzyłam ją na kaloryferze, a następnie zmiksowałam na drobno w misie malaksera), natkę pietruszki i kolendry lub inne zioła, kmin rzymski, paprykę, chili. Dobrze wymieszać, doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Dodać jajko, dokładnie wymieszać.

Na talerzyk wylać kilka łyżek oleju.

Z mięsa formować kuleczki wielkości większego orzecha włoskiego, można sobie pomóc zwilżając dłonie wodą.

Klopsiki obtoczyć w oliwie, przełożyć do formy do pieczenia, albo na blachę - by klopsiki nie stykały się ze sobą. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut. (ja piekłam 15 minut w temp. 200 st. C, klopsiki były całkiem sporej wielkości)

W czasie pieczenia klopsików, przygotować sos. Cebulę posiekać w drobną kostkę lub rozdrobnić w malakserze. Na sporej patelni na średnim ogiu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do momentu, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek, imbir, kmin rzymski, kurkumę i smażyć, mieszając, przez 2 minuty lub do chwili, gdy zacznie wydzielać się aromat. Dodać pastę z tamaryndowca lub sok z cytryny, pomidory, cukier, łyżeczkę soli oraz trochę świeżo zmielonego pieprzu. Gotować, często mieszając, przez 10 minut.

Klopsiki włożyć do sosu i delikatnie zamieszać, by się nim pokryły. Dusić na niedużym ogniu przez 5-10 minut. Przedo podaniem posypać liśćmi kolendry lub natki pietruszki, bo ta druga też daje radę.





Zacznij śledzić na fb

3 komentarze :

  1. były pyszne! ja zrobiłam z mięsa wołowego. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje za przepis - wyszlo super!!!!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)