Zapiekany bakłażan, feta i mięso mielone





Bardzo smaczna i bezproblemowa zapiekanka z mielonego mięsa, bakłażana i sera feta. Inspiracją był przepis Donny Hay z książki "Simple Dinners". Danie efektownie prezentuje się w pojedynczych kokilkach, ale można je też zapiec w większym naczyniu. Najlepsze jest, gdy po upieczeniu każdy połączy sobie składniki. W oryginale to danie było z mieloną jagnięciną. Ja użyłam zmielonej chudej wieprzowiny. W oryginale do mięsa dodaje się świeże oregano, ja nie miałam ani świeżego, ani suszonego, zamieniłam więc na świeży rozmaryn i suszoną bazylię. Dodałam też 2 łyżki natki pietruszki, która zawsze podnosi walory smakowe dań, a akurat zalegała mi w lodówce. Na moje oko, danie jest wdzięczne do eksperymentów. Jeśli użyjesz, jak ja, sosu pomidorowego/passaty/przecieru z kartonu lub ze słoika, zaoszczędzić mnóstwo czasu i przygotowanie zajmie Ci góra pół godziny - w tym smażenie - plus 25 minut pieczenia. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu lepszysmak.

Zapiekany bakłażan, feta i mięso mielone

Składniki: (6-7 porcji, wg oryginału: 4, liczba porcji zależy od tego czy danie podamy np. z ziemniakami i surówką)

  • 500 g chudego mielonego mięsa - jagnięciny, mielonej wieprzowiny np. polędwiczki wieprzowej lub wołowiny
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół: oregano, ziół prowansalskich albo bazylii
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu/oregano albo innych ziół
  • 3 średnie/duże pomidory albo 500 ml pomidorów ze słoika, najlepiej przyprawionych bazylią
  • około 1/4 szklanki bulionu (można z powodzeniem zastąpić sokiem pomidorowym lub przegotowaną wodą)
  • sól, pieprz
  • 2-4 łyżki oliwy
na wierzch:
  • 200 g sera feta - dałam ser sałatkowy
  • 1 mały bakłażan
  • 1/4 szklanki oleju tłoczonego na zimno albo oliwy
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki listków świeżego rozmarynu

dodatkowo:

6-7 naczynek żaroodpornych o pojemności około 250-300 ml lub większe naczynie do zapiekania o pojemności ok. 1,5 litra.

Wykonanie:

Pomidory umyć, naciąć na krzyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Zrumienić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mielone mięso i smażyć do czasu aż zmieni kolor. Następnie dodać pokrojone pomidory oraz zioła. Wymieszać i dusić przez 8-10 minut. (Uwaga: powinien powstać mięsno-pomidorowy sos. W razie potrzeby dolać trochę bulionu lub przegotowanej wody, albo nawet soku pomidorowego.)

Bakłażana (ze skórką) i ser feta pokroić w kostkę 1×1 cm. Wymieszać razem z oliwą, a następnie oprószyć solą i przyprawić sporą ilością pieprzu oraz świeżych listków rozmarynu.

„Sos” mięsny rozłożyć do kokilek (maksimum do połowy wysokości). Na wierzch położyć warstwę z pokrojonego i doprawionego bakłażana i fety.

Naczynia wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Podawać od razu.

Uwaga: Zapiekanki najładniej prezentują się podane tak, jak były pieczone, ozdobione dodatkowo gałązką rozmarynu. Jedząc, warto zawartość miseczek wymieszać, wtedy smakuje najlepiej. Zapiekankę można odgrzewać.





1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)