piątek, 10 kwietnia 2015

Zapiekany bakłażan, feta i mięso mielone





Bardzo smaczna i bezproblemowa zapiekanka z mielonego mięsa, bakłażana i sera feta. Inspiracją był przepis Donny Hay z książki "Simple Dinners". Danie efektownie prezentuje się w pojedynczych kokilkach, ale można je też zapiec w większym naczyniu. Najlepsze jest, gdy po upieczeniu każdy połączy sobie składniki. W oryginale to danie było z mieloną jagnięciną. Ja użyłam zmielonej chudej wieprzowiny. W oryginale do mięsa dodaje się świeże oregano, ja nie miałam ani świeżego, ani suszonego, zamieniłam więc na świeży rozmaryn i suszoną bazylię. Dodałam też 2 łyżki natki pietruszki, która zawsze podnosi walory smakowe dań, a akurat zalegała mi w lodówce. Na moje oko, danie jest wdzięczne do eksperymentów. Jeśli użyjesz, jak ja, sosu pomidorowego/passaty/przecieru z kartonu lub ze słoika, zaoszczędzić mnóstwo czasu i przygotowanie zajmie Ci góra pół godziny - w tym smażenie - plus 25 minut pieczenia. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu lepszysmak.

Zapiekany bakłażan, feta i mięso mielone

Składniki: (6-7 porcji, wg oryginału: 4, liczba porcji zależy od tego czy danie podamy np. z ziemniakami i surówką)

  • 500 g chudego mielonego mięsa - jagnięciny, mielonej wieprzowiny np. polędwiczki wieprzowej lub wołowiny
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół: oregano, ziół prowansalskich albo bazylii
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu/oregano albo innych ziół
  • 3 średnie/duże pomidory albo 500 ml pomidorów ze słoika, najlepiej przyprawionych bazylią
  • około 1/4 szklanki bulionu (można z powodzeniem zastąpić sokiem pomidorowym lub przegotowaną wodą)
  • sól, pieprz
  • 2-4 łyżki oliwy
na wierzch:
  • 200 g sera feta - dałam ser sałatkowy
  • 1 mały bakłażan
  • 1/4 szklanki oleju tłoczonego na zimno albo oliwy
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki listków świeżego rozmarynu

dodatkowo:

6-7 naczynek żaroodpornych o pojemności około 250-300 ml lub większe naczynie do zapiekania o pojemności ok. 1,5 litra.

Wykonanie:

Pomidory umyć, naciąć na krzyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Zrumienić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mielone mięso i smażyć do czasu aż zmieni kolor. Następnie dodać pokrojone pomidory oraz zioła. Wymieszać i dusić przez 8-10 minut. (Uwaga: powinien powstać mięsno-pomidorowy sos. W razie potrzeby dolać trochę bulionu lub przegotowanej wody, albo nawet soku pomidorowego.)

Bakłażana (ze skórką) i ser feta pokroić w kostkę 1×1 cm. Wymieszać razem z oliwą, a następnie oprószyć solą i przyprawić sporą ilością pieprzu oraz świeżych listków rozmarynu.

„Sos” mięsny rozłożyć do kokilek (maksimum do połowy wysokości). Na wierzch położyć warstwę z pokrojonego i doprawionego bakłażana i fety.

Naczynia wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Podawać od razu.

Uwaga: Zapiekanki najładniej prezentują się podane tak, jak były pieczone, ozdobione dodatkowo gałązką rozmarynu. Jedząc, warto zawartość miseczek wymieszać, wtedy smakuje najlepiej. Zapiekankę można odgrzewać.




1 komentarz: