Szarlotka kukurydziana z rabarbarem


Wiosenna szarlotka z mąki kukurydzianej, przyjazna zarówno osobom na diecie bezglutenowej, jak i nietolerujących jajek. Moja przyjaciółka, wielka smakoszka, poleciła mi kiedyś ciasto kukurydziane jako "absolutnie do zrobienia". Rzeczywiście ciasto jest super. Nietypowe w smaku, bardzo smaczne także dla zwykłych zjadaczy szarlotek - przetestowane :)

Jako, że sezon na rabarbar na dobre się rozpoczął, spragniona owocowych smaków, włączam go gdzie mogę. Często robię z niego mus, bez cukru, z ksylitolem, łączę z jogurtem naturalnym - otrzymując w ten sposób zdrowy, pyszny deser - jogurt owocowy.

Ciasto nie jest ekspresowe, ale nie jest źle :) Wykonanie ciasta (surowego), a potem owoców, od zera, zajmuje do 45 minut, wraz z gotowaniem i chłodzeniem. Jeśli zaczniesz, powiedzmy o godz. 10:45 rano, ciasto włożysz do piekarnika o 11:35, upieczone będzie o 12:35-12:40, w sam raz na poobiedni deser. Ciasta kruche powinny być podawane po schłodzeniu, bo ciasto ma szansę zestalić się bardziej - a ciasto kukurydziane ogólnie należy do bardziej wiotkich (także nawet po ostudzeniu - polecam łopatkę do ciasta przy wyjmowaniu z blachy). Zapach wydobywający się z piekarnika jest jednak tak oszałamiający, że nie zdziwię się, jeśli ciasto zjesz jeszcze na ciepło, 15-20 minut po upieczeniu. Na moje oko to 10 -15 porcji, ale: uwaga! licz się z dokładkami.

Szarlotka kukurydziana z rabarbarem

Składniki:

Ciasto kruche kukurydziane:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 200 g masła
  • pół szklanki cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany np. 18%, (ilość +/-, w zależności od ciasta)

Masa owocowa:

  • 3-4 słodkie jabłka (70 dag)
  • 500 g rabarbaru
  • 2- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki kardamonu, albo mielonego cynamonu/przyprawy do szarlotki
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przesianą mąkę połączyć z cukrem i masłem, pokrojonym na drobne kawałki, albo startym na tarce jarzynowej. Dodać łyżkę śmietany. Drugą dodać dopiero później, jeśli będzie potrzebna. Ciasto zagnieść tylko do połączenia się składników i uformowania kuli.

Włożyć je do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

W trakcie chłodzenia się ciasta, przygotować masę owocową. Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na cztery części, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić jeszcze na pół, a następie na małe kawałeczki. Wrzucić na patelnię lub garnek z szerokim dnem, dodać 3/4 szklanki wody i rozpocząć duszenie. Umyć rabarbar, odkroić końcówki, pokroić na małe 1 cm kawałki, dodać do jabłek, wraz z kardamonem. Zazwyczaj nie obieram rabarbaru, chyba, że skórka jest naprawdę gruba - nie widzę różnicy w produkcie finalnym.

Dusić, aż jabłka i rabarbar się rozpadną, a woda wyparuje. Mieszać i nieco rozdrabniać miękkie owoce - to pomoże w szybszym uzyskaniu nadzienia.

Włączyć piekarnik na 180 st. C. Masę owocową zestawić do ostudzenia.

Przygotować formę do ciasta - np. tortownicę o średnicy 23 cm, formę do tarty albo inną formę do ciasta z odpinanym dnem albo wyłożoną papierem do pieczenia. Możną ją lekko natłuścić np. przy użyciu papieru, który pozostał z masła. To czysta ekonomia w kuchni i brak dodatkowych rzeczy do mycia jak pędzelek.

Z ciasta wyjętego z lodówki odkroić 1/5-1/4 ciasta, którą zostawić do starcia na tarce jarzynowej, na wierzch ciasta. Pozostałe ciasto pokroić na 1,5 cm kawałki i wylepić nim dno formy. Wyrównać, ponakłuwać widelcem w 20-30 miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Nałożyć mus owocowy i posypać odłożonym, startym ciastem, piec dalsze 45 minut.



Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić (najlepiej) lub przestudzić - w zależności od Twojej silnej woli, bo na ciepło, choć bardziej wiotkie, jest naprawdę pyszne.



***

Masz mało czasu, albo chcesz wypróbować inną szarlotkę z rabarbarem? Polecam szarlotkę - ciasto szklankowe. Nie wymaga robienia ciasta, lubię ten przepis, zwłaszcza, gdy nie mam czasu! W tym sezonie miałam już okazję robić. Jest naprawdę smakowita.





Lubisz? Podziel się!


1 komentarze :

  1. Nino, zrobiłam w weekend na Zielone Świątki. Ten przepis na ciasto jest genialny! Dziękuję, i moi goście też. Pozdrawiam - Danuta.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)