Przepis na domową, chrupiącą, zdrową granolę (kuzynkę musli) - bez cukru, ze zdrowymi tłuszczami z orzechów. Paliwo na śniadanie lub drugie śniadanie.
Najlepsze rozwiązanie to połączyć tę granolę z naturalnie słodkimi owocami, albo z jogurtem naturalnym zmiksowanym z owocami (na zdjęciu jest jogurt truskawkowy).
Przepis pochodzi z anglojęzycznej strony "super zdrowe dzieci".
Zdrowa granola bez cukru, cynamonowa
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych/górskich (nie błyskawicznych)
- 1/4 szklanki orzechów nerkowców
- 1/4 szklanki płatków migdałów
- 1/4 szklanki ziaren sezamu
- 1 zupełnie łyżka (15 ml) mielonego cynamonu (lub nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 duże białka jaj (lub 4 szt. rozmiaru M)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 110 st. C.
W misce połączyć płatki owsiane, sezam oraz posiekane nerkowce i płatki migdałowe. Dodać cynamon i sól. Wymieszać.
W innej misce ubić białka jaj, aż będą sztywne (ok. 5 minut, w zależności od miksera). Przełożyć do mieszanki owsiano-orzechowej i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie połączyć łyżką, aż sucha mieszanka pokryje się w całości białkami jaj.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Równo wyłożyć cienką, pojedynczą warstwę płatków owsianych, wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 60 minut, przemieszać co 20 minut - by granola równomiernie się upiekła.
Po zupełnym ostudzeniu można przełożyć do słoika i zakręcić. Przechowywać 1-2 tygodnie.
Granolę podawać np. z jogurtem owocowym:
Jogurt owocowy
2 małe porcje:
200 g jogurtu naturalnego
200 g słodkich owoców: truskawek, mango
opcjonalnie 2 łyżeczki ksylitoru (cukru brzozowego, o niskim indeksie glikemicznym)
Zmiksować.
Bądź towarzyski, podziel się!
Spodobało ci się? Polub mnie
wczoraj również zrobiłam domową granolę, bo taka granola z truskawkami to po prostu coś pysznego!!!! :)
OdpowiedzUsuń