niedziela, 28 czerwca 2015

Tarta z truskawkami, bez pieczenia




Przepis na świeże, wczesnoletnie ciasto. Nieprzesłodzona masa truskawkowa, na spodzie z herbatników, najlepiej z czekoladą. Lekkie, lubiane, podzielne. Polecam!

Można też zamiast klasycznej tarty zrobić z tego ciasta tak lubianą "piankę truskawkową" z biszkoptami - gotowe biszkopty, np. te podłużne. Biszkopty wyłożyć na dno blaszki, potem bardzo delikatnie wylewać masę truskawkową (zbyt gwałtowne wylanie spowoduje, że biszkopty się podniosą i znajdą się z środku ciasta zamiast na dnie) 

To ciasto może być w formie farty, ale także w dowolnej innej, np. w tortownicy. 
Jest pyszne!

Tarta z truskawkami, deser/ciasto bez pieczenia

Składniki:
  • 225 g herbatników polanych czekoladą, najlepiej typu digestive, półsłodkich lub nawet lekko słonych
  • 60 g masła
Masa truskawkowa:
  • 400 truskawek + kilka truskawek do dekoracji
  • 2 łyżki (30 ml) żelatyny w proszku*
  • 400 ml śmietanki kremowej 30 %, dobrze schłodzonej
  • szklanki cukru
  • sok z ½ cytryny
*łyżki są zupełnie płaskie, użycie zbyt dużej ilości żelatyny spowoduje, że pianka truskawkowa będzie zbyt ścisła

Wykonanie:

Masło roztopić, przestudzić. Ciastka włożyć do malaksera, zemleć na pył. Połączyć ciasteczkowy pył i masło - uzyskamy konsystencję mokrego piasku.

Takim "piaskiem" wyłożyć formę do ciasta (nie trzeba jej niczym natłuszczać). Może być forma do tarty lub zwykła tortownica. W zależności od wielkości formy, starczy na samo dno lub dno + brzegi. Odstawić do lodówki na min. 20-30 minut do schłodzenia i zestalenia.

Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka włożyć do miksera wraz z sokiem z cytryny, zmiksować na gładko (zmiksowanie na początku małej partii truskawek powoduje, że łatwiej nam będzie zmiksować resztę). Dołożyć kolejne partie truskawek. Zmiksować.

Żelatynę zalać wrzątkiem w takiej ilości, by można ją było można wymieszać i była lekko płynna. Żelatyna powinna się rozpuścić.

Mus truskawkowy zagotować, wyłączyć gaz, dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Odstawić do zupełnego ostygnięcia.

Dobrze schłodzoną (przynajmniej 12 h w lodówce) śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać łyżką ze schłodzonym musem truskawkowym. Mus wylać do formy z ciastem. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i zestalenia.



***
Może zrobisz dwa inne, pyszne ciasta?

Ciasto z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną - bez pieczenia


Torcik śmietankowy z rozmarynem i świeżymi malinami - bez pieczenia



4 komentarze:

  1. Lubię takie ciasta oglądać! :) Nie robię, bo nie umiem się obchodzić z agarem, a żelatyny nie jem.. Ale kiedyś z pewnością będę próbować zrobić takie cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka średnica jest u Pani?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pamiętam, ale na pewno nie szersza niż 24 cm, tortownica może być mniejsza, to ciasto będzie wyższe

      Usuń