Tarta z truskawkami, bez pieczenia




Przepis na świeże, wczesnoletnie ciasto. Nieprzesłodzona masa truskawkowa, na spodzie z herbatników, najlepiej z czekoladą. Lekkie, lubiane, podzielne. Polecam!

Można też zamiast klasycznej tarty zrobić z tego ciasta tak lubianą "piankę truskawkową" z biszkoptami - gotowe biszkopty, np. te podłużne. Biszkopty wyłożyć na dno blaszki, potem bardzo delikatnie wylewać masę truskawkową (zbyt gwałtowne wylanie spowoduje, że biszkopty się podniosą i znajdą się z środku ciasta zamiast na dnie) 

To ciasto może być w formie farty, ale także w dowolnej innej, np. w tortownicy. 
Jest pyszne!

Tarta z truskawkami, deser/ciasto bez pieczenia

Składniki:
  • 225 g herbatników polanych czekoladą, najlepiej typu digestive, półsłodkich lub nawet lekko słonych
  • 60 g masła
Masa truskawkowa:
  • 400 truskawek + kilka truskawek do dekoracji
  • 2 łyżki (30 ml) żelatyny w proszku*
  • 400 ml śmietanki kremowej 30 %, dobrze schłodzonej
  • szklanki cukru
  • sok z ½ cytryny
*łyżki są zupełnie płaskie, użycie zbyt dużej ilości żelatyny spowoduje, że pianka truskawkowa będzie zbyt ścisła

Wykonanie:

Masło roztopić, przestudzić. Ciastka włożyć do malaksera, zemleć na pył. Połączyć ciasteczkowy pył i masło - uzyskamy konsystencję mokrego piasku.

Takim "piaskiem" wyłożyć formę do ciasta (nie trzeba jej niczym natłuszczać). Może być forma do tarty lub zwykła tortownica. W zależności od wielkości formy, starczy na samo dno lub dno + brzegi. Odstawić do lodówki na min. 20-30 minut do schłodzenia i zestalenia.

Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka włożyć do miksera wraz z sokiem z cytryny, zmiksować na gładko (zmiksowanie na początku małej partii truskawek powoduje, że łatwiej nam będzie zmiksować resztę). Dołożyć kolejne partie truskawek. Zmiksować.

Żelatynę zalać wrzątkiem w takiej ilości, by można ją było można wymieszać i była lekko płynna. Żelatyna powinna się rozpuścić.

Mus truskawkowy zagotować, wyłączyć gaz, dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Odstawić do zupełnego ostygnięcia.

Dobrze schłodzoną (przynajmniej 12 h w lodówce) śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać łyżką ze schłodzonym musem truskawkowym. Mus wylać do formy z ciastem. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i zestalenia.



***
Może zrobisz dwa inne, pyszne ciasta?

Ciasto z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną - bez pieczenia


Torcik śmietankowy z rozmarynem i świeżymi malinami - bez pieczenia




2 komentarze :

  1. Lubię takie ciasta oglądać! :) Nie robię, bo nie umiem się obchodzić z agarem, a żelatyny nie jem.. Ale kiedyś z pewnością będę próbować zrobić takie cudo! :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)