Świąteczne warsztaty czekoladowe E. Wedel


W ubiegłym tygodniu miałam wielką przyjemność uczestniczyć w czekoladowych warsztatach świątecznych na zaproszenie E. Wedel, które organizowane były dla blogerów kulinarnych. Warsztaty poprowadził Maestro czekolady Janusz Profus. Nie mogę się Wam nie pochwalić moim dziełem, gdyż pierwszy raz w życiu zrobiłam coś tak pięknego (jestem antytalenciem, jeśli chodzi o dekoracje, zdobienie itp.)! Domek z czekolady, z dachem z sezamków, z kominem z ptasiego mleczka. Z bałwanem z pralinek, choinką z czekolady, orzechów, skórki pomarańczowej i migdałów (tę możecie zrobić w domu, nie jest trudna!). Całość jest lekko przyprószona śniegiem, czyli cukrem pudrem.

Poczułam się jak dziecko. Sami zobaczcie jak wyglądały warsztaty.

Na początku pokażę jak zrobić choinkę z czekolady. Każdy z Was może ją wykonać w domu. Trzeba roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, na oko 150 g. Jak już będzie płynna, dodać do niej posiekane migdały - w słupkach, drobno siekaną skórkę pomarańczową i rodzynki (w proporcjach: 50% migdałów, 25% skórki i 25% rodzynek). Masa będzie dość gęsta. Na papierze do pieczenia rozłożonym na czymś sztywnym - kawałku kartonu, blaszce itp., wykładać czekoladę przy użyciu łyżeczki tworząc w miarę równe koła, każde kolejne o nieco mniejszej średnicy. U mnie wyszło ich 10 szt. (ma być 8-12). Na ostatnim, najmniejszym kole, trzeba zrobić czubek z czekolady, czyli wierzchołek choinki. Następnie czekolada musi zastygnąć - blaszkę z czekoladowymi krążkami włożyć do lodówki na jakieś 40 minut do 1 godziny. Wyjąć, układać krążki, jeden na drugim, uważając, by choinka nie wychodziła krzywa. Do sklejania choinki używa się roztopionej czekolady - można użyć szprycy cukierniczej, albo wyłożyć ją łyżeczką. Odstawić do zastygnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem - przy użyciu sitka. Jeśli za oknem nie będzie śniegu na Boże Narodzenie, to możemy go mieć w takiej formie. Także cieszy oko :)

tu na zdjęciu są robione dwie mniejsze choinki, jedna jest malutka, mnie wyszła jedna duża, okazała


po lewej: w skupieniu tworzę choinkowe koła
Choinkowe krążki skleja się za pomocą czekolady

Oto moja choinka przed czekoladowym domkiem

****

Dokumentacja fotograficzna z robienia domków czekoladowych poniżej. Wykonywaliśmy go z gotowych czekoladowych elementów. W sumie każdy domek waży ponad 3 kg! Będzie co przetapiać po Świętach. Każda z blogerek ozdabiała domek wg uznania. Murek wokół domu to mieszanka czekoladowa, komin to Ptasie Mleczko, dach to sezamki, a ozdobny rant został zrobiony z roztopionej karmelowej czekolady.


mój domek


matowienie czekolady i czynienie jej bardziej podatną na przyklejenie do niej domku

gotowe elementy do sklejenia
zmrożone powietrze w sprayu było niezbędne, by skleić gotowe, ciężkie elementy, zwłaszcza dach


tutaj przy pomocy pędzla tynkuję domek - z roztopionej czekolady wymieszanej z masłem orzechowym
najtrudniejsza część: przyklejanie dachu





cukier puder - kropka nad i

Zdjęcie niepodpisane "ninawkuchni.pl", pochodzą z materiałów prasowych E. Wedel.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)