niedziela, 20 grudnia 2015

Pierniczki bezglutenowe



Pierniki bez białej mąki, miękkie i bardzo smaczne! Nie tylko dla tych, którzy mają alergię pokarmową czy celiakię, ale także dla tych, którzy szukają czegoś innego i lubią eksperymentować z różnymi mąkami. Surowe ciasto piernikowe jest twardsze niż takie na tradycyjne pierniczki, przez co nieco trudniej się je rozwałkowuje.

Robienie pierniczków to zajęcie dość żmudne i pracochłonne. Najlepiej, do czego Was gorąco namawiam, robić je w kilka osób. Kobiece spotkanie pierniczkowe to wspaniała okazja do integracji, rozmów, żartów, a przy okazji pożytecznego spędzania czasu. Można wypróbować kilka przepisów, zobaczyć co nam najbardziej odpowiada, co byśmy chcieli zrobić na Boże Narodzenie. Skorzystałam z tego przepisu, z tym że zmieniłam, z braku mielonych migdałów, mielone orzechy laskowe, zrobiłam też cieńsze pierniczki. Pierniczki są miękkie po upieczeniu.

Przepis na pierniczki bezglutenowe

Składniki: (ok. 30 -35 pierników)
  • 200 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 160 g mieszanki mąk bezglutenowych (50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 30 g mąki ziemniaczanej + 30 g mąki kokosowej, przy czym mąkę kokosową można zastąpić zmielonymi w młynku do kawy wiórkami kokosowymi lub użyć po trochu innych mąk)
  • 1 łyżka dobrej jakościowo przyprawy do piernika*
  • 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru lub cukru waniliowego
  • 100 g miodu
  • 80 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • białko jaja do posmarowania
*dobrej jakościowo czyli takiej, w składzie której są same przyprawy, bez tanich wypełniaczy w postaci mąki, cukru czy kakao; możesz też pokusić się o zrobienie własnej przyprawy piernikowej, np. z tego przepisu

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę migdałową lub tarte orzechy laskowe, dodać wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę oczyszczoną i cukier. Dokładnie wymieszać.

Miód roztopić w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy, przestudzić.

Żółtka utrzeć (ok. 10 minut mikserem na małych i średnich obrotach) lub trzepaczką. Mają zmienić kolor na jaśniejszy i być wyraźnie gęstsze.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Do miski z mąką dodać miód z masłem, wymieszać, dodać jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszać masę łyżką.

Wyłożyć ją na stolnicę lub blat podsypany mąką (np. kokosową) i rozwałkować na ok. 5 mm* (gdyby ciasto wyszło bardzo miękkie, można podsypać nieco mąki).



Wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec przez 10 minut. Mniejsze i cieńsze pierniczki należy piec trochę krócej. Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w pojemniku lub puszce.



* pierniczki wałkowałam z pomocnikami, nasze były nieco cieńsze

***

Jeśli szukasz przepisu na pierniczki klasyczne, koniecznie zajrzyj TUTAJ, są najlepsze!



0 komentarze

Publikowanie komentarza