Sernik gotowany




Zanurzenie widelca w wilgotnej, kremowej masie tego sernika jest prawdziwą przyjemnością. Jeszcze większą jest jego zjedzenie. Niepotrzebny był mi i spód i polewa, tylko masa serowa. Jako sernikożerca, bardzo polecam! Nie tylko wtedy, gdy zepsuje się Wam piekarnik, ale także wtedy, gdy nie chcecie spędzać dużo czasu na gotowaniu albo np. jest upał i ostatnią rzeczą, której pragniecie, to jeszcze bardziej zwiększyć w domu temperaturę.

Sernik nie jest bardzo sztywny, daje się kroić na kawałki po całonocnym pobycie w lodówce, ale może nie takie piękne jak w cukierni. Świetnie sprawdzą się zatem wszelkie papilotki i formy na babeczki wyłożone papilotkami. Stężenie masy serowej zależy też w dużej mierze od rodzaju użytego sera. Ja zazwyczaj z wygody używam już zmielonego, w wiaderku, ale wybieram te najmniej wodniste. Sama mielę tylko od święta, i to nie zawsze.

Sernik robiłam z potrzeby wykorzystania zapasów poświątecznych, ale wrócę do tego przepisu na pewno. Jak smakuje? Może trudno uwierzyć, ale jak prawdziwy sernik :)

Większość przepisów na sernik gotowany, które przeglądałam, zakłada pieczenie spodu, przekrojenie ich na kilka części i przekładanie ich masą serową, inne zaś zakładają wyłożenie dna tortownicy krakersami lub biszkoptami, np. zamoczonymi w herbacie lub herbacie z rumem/innym alkoholem. Tak też można :) Dziś jednak zapraszam na przepis szybki i nieskomplikowany. 

Sernik gotowany, błyskawiczny sernik bez piekarnika

Składniki:

  • 1 kg twarogu śmietankowego (tłustego) do serników (ok. 20-23 % tłuszczu)
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 150 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietanki kremówki
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru ew. plus 2 łyżki więcej, wg uznania
  • aromat: ziarenka wydrążone z laski wanilii albo część cukru zastąpić cukrem z wanilią albo dać naturalny ekstrakt z wanilii
  • większa szczypta soli*

*chyba, że ser ją zawiera, wtedy pominąć

Wykonanie:

Masło utrzeć mikserem razem z cukrem, 2-3 minuty.

W szklance wymieszać zimne mleko lub śmietankę z proszkiem budyniowym.

Przygotować laskę wanilii: przekroić ją na pół i wydrążyć ze środka czarne, aromatyczne ziarenka. Zdrewniałych łodyg nie wyrzucać, tylko włożyć do słoika z cukrem (uzyska się z tego naturalny cukier waniliowy). Zamiast laski wanilii, można część cukru zastąpić cukrem waniliowym, naturalnym ekstraktem z wanilii lub... w zamian dać np. otartą skórkę z pomarańczy.

Do masła z cukrem dodać zmielony (co najmniej dwukrotnie) ser, mascarpone i jajka, wanilię, ewentualnie także sól, zmiksować do połączenia się masy. Masę serową przełożyć do garnka o szerokiej średnicy i cały czas mieszając, najlepiej rózgą, doprowadzić do zagotowania - ma parę razy wyraźnie "zabulgotać". Mieszać, by nic się nie przypaliło. Dodać proszek budyniowy rozrobiony w mleku lub śmietance i dodać do masy serowej. Ponownie doprowadzić do "zabulgotania", cały czas mieszając. Masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wówczas zestawić z ognia. Masę przelać do niedużej formy np. tortownicy (22-23 cm) albo foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami. Po ostygnięciu masy, włożyć formy z ciastem do lodówki. Co najmniej na 9 godzin, ale masa tężeje też po wpływem czasu, więc można dać jej i pół doby.





Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze :

  1. O mniam, musiał smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! Nigdy nie jadłam gotowanego sernika/serniczków :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)