Zupa z młodych warzyw i ziół



Wiosna w zaawansowanym stadium to moja ulubiona pora roku. Młode warzywa kuszą na straganach i w warzywniakach. Aż prosi się, by zmienić dietę, porzucić mięsa i przestawić się choć w części na zupy i warzywa. Włączyć wiosenno-letni moduł kulinarny na całego. Dziś propozycja na zupę z tego, co daje nam późna wiosna. Bazowałam na przepisie na zupę o nazwie "ziołowy kapuśniak" z nr 6 (247) "Mojego Gotowania" z 2015 r. Przerobiłam przepis, by był maksymalnie uproszczony i bezproblemowy. Nie chcemy wszak stać przy garach dłużej niż trzeba. Zupa z hurtową ilością ziół :)

Zupa z młodych warzyw i ziół, ziołowy kapuśniak

Składniki:

  • 2 spore cebule np. cukrowe
  • olej rzepakowy
  • kilka młodych ziemniaków (jeśli są bardzo małe, to nawet 10-15)
  • 3-4 młode marchewki
  • 1 duża pietruszka, może być zeszłoroczna
  • mały młody seler i kilka liści selera
  • 1 duża kalarepka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół główki młodej kapusty włoskiej
  • 2-3 młode pory
  • spora garść natki pietruszki - łodygi i liście oddzielnie
  • 200 g gęstej śmietany kremówki (opcjonalnie, ale warto)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, najlepiej śweiżo utarta
  • porządna garść listków ziół: np. bazylii, oregano, tymianku, tymianku cytrynowego, estragonu, szałwii, koperku (najlepiej mieszanka różnych, takich, jakie masz pod ręką - polecam założyć ogródek ziołowy na balkonie czy w ogrodzie)

Wykonanie:

Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Włożyć do miski. Obrać o pokroić w kostkę kartofle, marchewkę, seler, i kalarepkę. Pietruszkę tylko obrać i zostawić w całości.

W sporym garnku rozgrzać trochę oleju i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić na niedużym ogniu na złoty kolor - zajmie to nawet 10 minut albo dłużej. Dodać pokrojone w kostkę warzywa. W razie potrzeby dodać nieco oleju. Mieszać i smażyć kilka minut. Zalać 1 litrem wrzątku, dodać posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną ostrą papryczkę, łodygi natki pietruszki (w całości), kilka gałązek naci selera (w całości), ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie drobno pokroić pory (jasne i jasnozielone części) oraz kapustę i liście natki. Wrzucić do gotującej się zupy. Dodać jeszcze pół litra wrzątku. Śmietanę zahartować z częścią wrzątku i wlać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Wyjąć i wyrzucić pietruszkę i liście natki oraz selera, a także ziele angielskie i liście laurowe. Wyłowić do miski mniej więcej połowę warzyw. Resztę warzyw w garnku zmiksować na gładko "żyrafą", przyprawić solą, pieprzem i gałką. Włożyć z powrotem ugotowane warzywa z miski i posiekane warzywa. Wymieszać. Podawać gorące. Jeśli jest za gęsta, zawsze można dodać nieco wrzątku.





4 komentarze :

  1. Będę musiała koniecznie zrobić. Szczerze, to u mnie w zupach jeszcze nigdy nie zawitała kalarepa. Aż wstyd, bo to warzywo jest pyszne! :) Ba, nawet w babcinym ogródku czeka na mnie sześć sztuk. Piękne, kolorowe zdjęcia! I zupka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalarepkę jadałam przeważnie na surowo, od kilku lat moze daję ją do zup jarzynowych. Polecam też kalarepkę duszoną jak młoda kapusta, z koperkiem.

      Usuń
    2. P.S. Dziękuję za miłe słowa.

      Usuń
  2. Taki zestaw, tylko bez śmietany serwję mojej córce. Sama tego nie jem, ale pachnie świetnie.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)