Rugelach - rogaliki z czekoladą i orzechami



Rugelach to rogaliki wywodzące się z kuchni żydowskiej Europy Środkowej. Rogaliki z orzechowym nadzieniem, podawane podczas święta Chanuki. Absolutnie pyszne, lubiane przez dzieci i dorosłych. Smakują doskonale na ciepło i po ostygnięciu. Mają wszystko, co można lubić - orzechy, czekoladę, cynamon i konfiturę. Do tego ciekawe, nietypowe ciasto - na bazie twarogu. Jeśli macie chwilę, zróbcie koniecznie!

Przepis zaczerpnęłam z magazynu BBC GoodFood. Nieco spolszczyłam składniki, gdyż oryginał zawierał pekany, których polscy Żydzi raczej nie używali do wypieków.

Przy okazji wspomnę, że na blogu jest przepis na ciasto półfrancuskie - także warte pamiętania, w składzie którego również jest ser (przepis tutaj). Ono także nadaje się do różnych rogalików i kopert z owocami.

Rugelach - rogaliki z czekoladą i orzechami z kuchni żydowskiej / Hanukkah Rugelach recipe

Składniki (24 sztuki):

  • 225 g masła
  • 225 g serka kremowego typu Philadelphia/Turek (użyłam 125 g kremowego serka i resztę - 100 g tłustego mielonego twarogu do serników)
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego albo ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
  • 350 g mąki pszennej plus nieco do podsypania i wałkowania
  • mała szczypta soli

Nadzienie do rogalików:

  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
  • 100 orzechów włoskich, lekko podprażonych i drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 75 g cukru
  • 6 łyżek konfitury lub dobrej jakości dżemu wiśniowego, malinowego lub morelowego (1 mały słoik)

Glazura:

  • 1 duże roztrzepane widelcem jajko
  • cukier, do posypania

Wykonanie:

czas przygotowania: około 1 godziny, plus czas pieczenia 2 x 20 minut, chłodzenie zagniecionego ciasta: minimum 3 godziny

Utrzeć mikserem masło z serkiem na gładką masę. Dodać cukier i wanilię, rozetrzeć. Przesiać mąkę ze szczyptą soli, ucieraż, aż składniki dokładnie się połączą.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, zagnieść kulę i podzielić na cztery równe kawałki (polecam wagę). Każdą spłaszczyć na krążek, zawinąć w folię plastikową (spożywczą) i włożyć do lodówki na parę godzin, by ciasto stężało.

Przygotować nadzienie - w miseczce wymieszać posiekaną czekoladę, orzechy, cukier i cynamon. Wyjąć ciasto z lodówki(pierwszy krążek, kolejne stopniowo) , by nieco zmiękło i dało się wałkować.

Wyjąć blachy z piekarnika i wyłożyć dwie z nich papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć i ustawić temp. 180 st. C.

Na oprószonym mąką blacie lub stolnicy, rozwałkować krążek ciasta na grubość mniej więcej 2 mm. Posmarować równą warstwą konfitury np. wiśniowej i posypać jedną czwartą nadzienia.

Długim nożem lub radełkiem podzielić ciasto na 6 trójkątów (najpierw na pół, potem każdy kawałek znów na pół i znowu). Zwinąć każdy trójkąt w rogalik, zaczynając od podstawy (zewnętrznegi obrysu) w kierunku środka. Następnie przygotować rogaliki z drugiego krążka ciasta.

Ułożyć rogaliki na blachach, posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka i posypać cukrem. Piec na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut, na złoto. W tym czasie przygotować rogaliki z trzeciej i czwartej partii ciasta. Najlepiej studzić na kratce, żeby rogaliki mogły trochę odparować.

Podawać na ciepło lub na zimno.




1 komentarze :

  1. Jakie bogate wnętrze! Cudo! Zawsze robię rogaliki mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)