wtorek, 5 lipca 2016

Rugelach - rogaliki z czekoladą i orzechami



Rugelach to rogaliki wywodzące się z kuchni żydowskiej Europy Środkowej. Rogaliki z orzechowym nadzieniem, podawane podczas święta Chanuki. Absolutnie pyszne, lubiane przez dzieci i dorosłych. Smakują doskonale na ciepło i po ostygnięciu. Mają wszystko, co można lubić - orzechy, czekoladę, cynamon i konfiturę. Do tego ciekawe, nietypowe ciasto - na bazie twarogu. Jeśli macie chwilę, zróbcie koniecznie!

Przepis zaczerpnęłam z magazynu BBC GoodFood. Nieco spolszczyłam składniki, gdyż oryginał zawierał pekany, których polscy Żydzi raczej nie używali do wypieków.

Przy okazji wspomnę, że na blogu jest przepis na ciasto półfrancuskie - także warte pamiętania, w składzie którego również jest ser (przepis tutaj). Ono także nadaje się do różnych rogalików i kopert z owocami.

Rugelach - rogaliki z czekoladą i orzechami z kuchni żydowskiej / Hanukkah Rugelach recipe

Składniki (24 sztuki):

  • 225 g masła
  • 225 g serka kremowego typu Philadelphia/Turek (użyłam 125 g kremowego serka i resztę - 100 g tłustego mielonego twarogu do serników)
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego albo ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
  • 350 g mąki pszennej plus nieco do podsypania i wałkowania
  • mała szczypta soli

Nadzienie do rogalików:

  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
  • 100 orzechów włoskich, lekko podprażonych i drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 75 g cukru
  • 6 łyżek konfitury lub dobrej jakości dżemu wiśniowego, malinowego lub morelowego (1 mały słoik)

Glazura:

  • 1 duże roztrzepane widelcem jajko
  • cukier, do posypania

Wykonanie:

czas przygotowania: około 1 godziny, plus czas pieczenia 2 x 20 minut, chłodzenie zagniecionego ciasta: minimum 3 godziny

Utrzeć mikserem masło z serkiem na gładką masę. Dodać cukier i wanilię, rozetrzeć. Przesiać mąkę ze szczyptą soli, ucieraż, aż składniki dokładnie się połączą.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, zagnieść kulę i podzielić na cztery równe kawałki (polecam wagę). Każdą spłaszczyć na krążek, zawinąć w folię plastikową (spożywczą) i włożyć do lodówki na parę godzin, by ciasto stężało.

Przygotować nadzienie - w miseczce wymieszać posiekaną czekoladę, orzechy, cukier i cynamon. Wyjąć ciasto z lodówki(pierwszy krążek, kolejne stopniowo) , by nieco zmiękło i dało się wałkować.

Wyjąć blachy z piekarnika i wyłożyć dwie z nich papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć i ustawić temp. 180 st. C.

Na oprószonym mąką blacie lub stolnicy, rozwałkować krążek ciasta na grubość mniej więcej 2 mm. Posmarować równą warstwą konfitury np. wiśniowej i posypać jedną czwartą nadzienia.

Długim nożem lub radełkiem podzielić ciasto na 6 trójkątów (najpierw na pół, potem każdy kawałek znów na pół i znowu). Zwinąć każdy trójkąt w rogalik, zaczynając od podstawy (zewnętrznegi obrysu) w kierunku środka. Następnie przygotować rogaliki z drugiego krążka ciasta.

Ułożyć rogaliki na blachach, posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka i posypać cukrem. Piec na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut, na złoto. W tym czasie przygotować rogaliki z trzeciej i czwartej partii ciasta. Najlepiej studzić na kratce, żeby rogaliki mogły trochę odparować.

Podawać na ciepło lub na zimno.



1 komentarz:

  1. Jakie bogate wnętrze! Cudo! Zawsze robię rogaliki mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń