Zupa lata - krupnik z bobem, dymką i pieczarkami




Krupnik to nazwa umowna. To zupa z pieczarkami, dymką i bobem, z dużą ilością siekanej natki pietruszki. Pachnie i smakuje latem. Jest sycąca dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej - pęczaku, dlatego stanowić może cały obiad lub kolację.

Jest to wersja bezmięsna, ale bogata smakowo. Wywar z suszonych grzybów jest świetną alternatywą dla wywaru mięsnego, znacznie szybszą zresztą.

Zupa jest moim zdaniem najlepsza następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą z aromatem natki pietruszki.

Nie wiem czy wiecie, że bób można mrozić. Jak mrozić bób? Tak, jak jest kupowany, czyli zazwyczaj w woreczkach strunowych. Przed spożyciem nie trzeba go rozmrażać. Polecam mrozić, jeśli macie tylko miejsce w zamrażalniku, by móc cieszyć się choć namiastką lata w środku zimy lub na przednówku. Im młodszy bób, tym lepszy. Ten z końca sezonu staje się mączysty. Bób świetnie się przechowuje w wersji mrożonej.

Przepis na zupę pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę". 

Zupa lata - krupnik z bobem, dymka i pieczarkami

Składniki (4 porcje, całość 1137 kcal, 1 porcja: 284 kcal - bez opcjonalnej oliwy):

  • niepełna garść (30 g) suszonych grzybów np. prwdziwków
  • 1,2 l wrzątku
  • 1- 2 pęczki dymki (zależy od wielkości, użyłam 1 dorodnego pęczka)
  • 2 łyżki (50 g) masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g pieczarek
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 gałązki świeżego tymianku (można zastąpić większą szczyptą suszonego)
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki łuskanego bobu (360 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: kawałek twardej skórki dojrzewającego sera
  • opcjonalnie: oliwa truflowa do podania

Wykonanie:

Prawdziwki zalać szklanką wrzątku i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Dymkę umyć i posiekać, białą część wrzucić do garnka na rozgrzane masło i zeszklić.
Dodaj starty lub wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez 2 minuty. Nie pozwolić, by warzywa się przyrumieniły.

Odsączyć prawdziwki, odciśnąć je starannie z wody (nie wylewać jej) i wrzucić do garnka z dymką. Dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki oraz zieloną część dymki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż z pieczarek wyparuje cały płyn.

Kaszę (surową) dokładnie wypłukać na sicie i dodać do garnka. Wymieszać, doprawić solą. Wodę z moczenia grzybów przelać przez drobne sito lub gazę i wlać do garnka. Wrzucić do garnka tymianek, liście laurowe i skórkę sera (opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku). Dodać 1 litr wrzątku, albo nieco więcej, by wszystkie składniki były przykryte.

Zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie zblanszować bób we wrzątku, obrać z łupinek i dodać do zupy (wolę oddzielnie ugotować bób przez 2-3 minuty, niż tylko go blanszować, gdyż łatwiej zdejmuje się z niego skórkę).

Doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki - nie żałować jej! Opcjonalnie można skropić oliwą truflową.

Zupa dobrze się odgrzewa, ale może być konieczne dodanie trochę więcej wrzątku.

oto bób w wersji niełuskanej


0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)