Tort jeżynowy






Tort śmietankowy z posmakiem kokosa, nieprzesłodzony, na jasnym biszkopcie, obsypany pokruszonym wafelkiem i oprószony wiórkami kokosowymi. Słodycz przełamana jest kwaskowymi jeżynami. Bardzo polecam jako tort urodzinowy. Tort jest wilgotny i pyszny. Przepis pochodzi ze strony "kwestia smaku", w oryginale przepis jest z jagodami.

Tort kokosowy z jeżynami

Składniki (na 10-12 osób):

Biszkopt:

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią (pominęłam)
  • 150 g masła, miękkiego
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego + 1 łyżka likieru kokosowego (polecam)
Nasączenie:

  • 9 łyżek likieru kokosowego
  • 6 łyżek soku z cytryny
oraz
  • ok. 400 g jeżyn
  • 50 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
  • 1 op. śmietan-fix (to dwuskładnikowy produkt, który powoduje, że śmietana nie puszcza wody)
  • 50 g wafelka kakaowego w polewie czekoladowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:

Jak zrobić biszkopt do tortu?

Przygotować małą tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm. Na dno tortownicy położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie gęsta, lśniąca i sztywna piana.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąk i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką.

Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut (na wierzchu biszkoptu utworzy się nieco grubsza, chrupiąca warstwa).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty.

Jak zrobić krem do tortu?

Odlać 2/3 szklanki mleka i wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym oraz żółtkiem.
Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając, w międzyczasie dodając ekstrakt waniliowy i likier kokosowy.
Otrzymany budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch, a miskę wstawić do garnka z zimną wodą).

Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty, aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.

ZŁOŻENIE TORTU

Wymieszać likier kokosowy i sok z cytryny i wykorzystać do nasączenia blatów. Dolny blat położyć na paterze, skropić 1/3 nasączenia, wyłożyć 1/3 jagód, 1/3 kremu, znów położyć blat, skropić go porcją nasączenia, jeżyn i kremu. Położyć 3 blat, skropić go nasączeniem, wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki.

Roztopić białą czekoladę i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fix. Dodać 2 - 3 łyżki śmietany do czekolady i wymieszać, dodać do reszty śmietany i całość wymieszać. Obłożyć wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki.
Gdy krem trochę stężeje, boki posypać zmielonym w melakserze wafelkiem. Na środek tortu wysypać resztę jeżyn, dookoła wysypać wiórki kokosowe. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (im dłużej, tym mus będzie sztywniejszy).

Uwagi:

piekłam w nieco szerszej tortownicy.

śmietan-fix to zagęstnik na bazie skrobii (skład: glukoza, skrobia modyfikowana). Nie jest konieczny, ale jeśli tort nie będzie zjedzony tego samego dnia, jest jednak zalecany, albo w zamian - żelatyna. W przeciwnym razie biszkoptowy blat podejdzie wodą.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)