poniedziałek, 5 września 2016

Tort jeżynowy






Tort śmietankowy z posmakiem kokosa, nieprzesłodzony, na jasnym biszkopcie, obsypany pokruszonym wafelkiem i oprószony wiórkami kokosowymi. Słodycz przełamana jest kwaskowymi jeżynami. Bardzo polecam jako tort urodzinowy. Tort jest wilgotny i pyszny. Przepis pochodzi ze strony "kwestia smaku", w oryginale przepis jest z jagodami.

Tort kokosowy z jeżynami

Składniki (na 10-12 osób):

Biszkopt:

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią (pominęłam)
  • 150 g masła, miękkiego
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego + 1 łyżka likieru kokosowego (polecam)
Nasączenie:

  • 9 łyżek likieru kokosowego
  • 6 łyżek soku z cytryny
oraz
  • ok. 400 g jeżyn
  • 50 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
  • 1 op. śmietan-fix (to dwuskładnikowy produkt, który powoduje, że śmietana nie puszcza wody)
  • 50 g wafelka kakaowego w polewie czekoladowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:

Jak zrobić biszkopt do tortu?

Przygotować małą tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm. Na dno tortownicy położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie gęsta, lśniąca i sztywna piana.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąk i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką.

Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut (na wierzchu biszkoptu utworzy się nieco grubsza, chrupiąca warstwa).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty.

Jak zrobić krem do tortu?

Odlać 2/3 szklanki mleka i wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym oraz żółtkiem.
Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając, w międzyczasie dodając ekstrakt waniliowy i likier kokosowy.
Otrzymany budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch, a miskę wstawić do garnka z zimną wodą).

Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty, aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.

ZŁOŻENIE TORTU

Wymieszać likier kokosowy i sok z cytryny i wykorzystać do nasączenia blatów. Dolny blat położyć na paterze, skropić 1/3 nasączenia, wyłożyć 1/3 jagód, 1/3 kremu, znów położyć blat, skropić go porcją nasączenia, jeżyn i kremu. Położyć 3 blat, skropić go nasączeniem, wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki.

Roztopić białą czekoladę i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fix. Dodać 2 - 3 łyżki śmietany do czekolady i wymieszać, dodać do reszty śmietany i całość wymieszać. Obłożyć wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki.
Gdy krem trochę stężeje, boki posypać zmielonym w melakserze wafelkiem. Na środek tortu wysypać resztę jeżyn, dookoła wysypać wiórki kokosowe. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (im dłużej, tym mus będzie sztywniejszy).

Uwagi:

piekłam w nieco szerszej tortownicy.

śmietan-fix to zagęstnik na bazie skrobii (skład: glukoza, skrobia modyfikowana). Nie jest konieczny, ale jeśli tort nie będzie zjedzony tego samego dnia, jest jednak zalecany, albo w zamian - żelatyna. W przeciwnym razie biszkoptowy blat podejdzie wodą.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze

Prześlij komentarz