Zupa szpinakowo-soczewicowa z garam masalą



Wyrazista, kolorowa, sycąca i naprawdę pyszna zupa na chłodne dni. Prawdziwa uczta dla zmysłów, źródło białka, dużo warzyw i tylko 350 kcal na porcję.

Kilka uwag do moich modyfikacji. Zapewne autorowi przepisu (gazeta, w której korzystałam, jest z Wielkiej Brytanii), chodziło o świeże liście curry. Nie miałam takich, nie miałam też suszonych, natomiast do tych ostatnich  nigdy nie miałam szczęścia - te, które kiedyś miałam, nawet nie pachniały specjalnie, i, na moje oko, nie wnosiły zbyt wiele smaku do potraw, a przynajmniej nie na tyle, by szukać ich po całym mieście. Zapewne można by je bez trudu dostać spacerując po doskonale zaopatrzonych sklepach w londyńskim Chinatown, które miałam wielką przyjemność niedawno odwiedzić. Każdy szalony zakupoholik rzadkich, egzotycznych produktów spożywczych, byłby w raju, może nawet wpadłby w szał zakupów. Mnie od tego odwiódł jedynie zniecierpliwiony wzrok znajomych, którzy nie podzielali ekscytacji, a i kolejki do kas były gigantyczne - może to z powodu smakoszy, którzy zjechali z całego Lodnynu oraz turystów, którzy szturmem rzucili się na produkty, które widzieli pierwszy raz w życiu (nawet jeśli sporo już widzieli w kuchni, a przynajmniej tak im się wydawało - do tych ostatnich i ja się zaliczam), a może też z powodu chińskiego Nowego Roku, którego obchody się właśnie rozpoczynały. I bez tego dodatku zupa jest wystarczająco aromatyczna, serio.

Do każdej porcji dodałam szczodrą łyżkę jogurtu, co złagodziło ostry smak uzyskany dzięki chili (a użyłam razem z pestkami). Kolendrę i miętę pominęłam z powodu braków magazynowych.

Zróbcie koniecznie, jeśli to Wasze smaki! Przepis pochodzi z magazynu "Jamie. Zimowe gotowanie", nr styczeń-luty 2017.


Zupa szpinakowo-soczewicowa z garam masalą

czas przygotowania: około pół godziny, gotowanie ok. 40 minut plus czas na ugotowanie bulionu warzywnego

Składniki: (4-6 porcji):
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, obrana i posiekana
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, obrane i przepuszczone przez praskę
  • 4-5 listków curry (pominęłam)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 czerwone chili, drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (dałam szczodrą łyżkę koncentratu pomidorowego)
  • 250 g czerwonej soczewicey, przepłukanej pod zimną wodą na sitku i odsączonej
  • 1,2 l bulionu warzywnego*
  • 3 pomidory gałązkowe, bez pestek, pokrojone w kostkę (użyłam 10 sztuk pomidorków koktajlowych)
  • 100 g szpinaku sałatkowego "baby", z grubsza pokrojonego, jeśli chcesz (dodałam więcej)
Do podania:
  • 100 g jogurtu naturalnego (użyłam po 1 szczodrej łyżce na porcję)
  • 1-2 łyżeczki oleju z chili (opcjonalnie) - pominęłam 
  • 1-2 łyżki posiekanej kolendry lub mięty, może być mrożona - pominęłam 
*bulion ugotować np. z dwóch-trzech marchewek, pietruszki, kawałka selera, kawałka pora, 1 małej nieobranej cebuli podpalonej na ogniu do uzyskania czarnego koloru, suszony grzybek, liść laurowy, parę sztuk ziela angielskiego, łodygi natki pietruszki (liście można wykorzystać do posypania gotowej już zupy) - gotować na wolnym ogniu, około godziny lub nawet dłużej

Wykonanie:

Przygotować warzywa i przyprawy.

W szerokim garnku rozgrzać olej na średnim ogniu, włożyć cebulę, marchewkę, czosnek, liście curry, imbir, chili, nasiona kminu i czarnuszki, wsypać curry i kurkumę. Wymieszać, przykryć i podsmażać na małym ogniu przez 7-8 minut.

Zdjąć pokrywkę, dodać przecier pomidorowy, soczewicę i gorący bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę, przykryć i gotować przez 20-25 minut, często mieszając. W razie potrzeby dodać wody.

Dodać pomidory, gotować przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Włożyć szpinak, wymieszać.

Rozlać zupę do talerzy, nałożyć po łyżce jogurtu na wierzch i ewentualnie skropić odrobiną oleju z chili. Posypać kolendrą lub miętą, podawać od razu.

Porcja: 354 kcal, tłuszcz 11 g (nasycone kwasy tłuszczowe 2 g), białko 21 g, węglowodany  46 g, cukry 11 g


0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)