Zupa porowo - ziemniaczana z estragonem

Kolejna pyszna zupa z łatwo dostępnych składników. Zagęszczona poprzez częściowe jej zmiksowanie. Dla mnie zaskakująco dobra: świetny jest tutaj dodatek estragonu i świeżego tymianku (akurat miałam, ale nie rezygnowałabym z jej zrobienia z powodu jego braku, tylko zastąpiła suszonym). Nie sądziłam, że takie połączenie mnie czymś zaskoczy, a jednak zupa jest warta i polecenia innym i powtórki. Zupa bazowa jest z kwestii smaku, jednak zmieniłam sposób jej wykonania robiąc od podstaw bulion i wykorzystując do tego kurczaka. Lista składników pozostała praktycznie niezmieniona, za wyjątkiem dodatku warzyw do gotowania bulionu. 

Zupa porowo - ziemniaczana

Składniki:  3 spore porcje (lub 2+2 dzieci)

na bulion:
  • 2 udka kurczaka lub 1 udko z podudziem
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera lub liść selera
  • gałązka natki pietruszki lub lubczyku, lub obie (zioła mogą być suszone)
zupa właściwa:
  • 1 większy por (ok. 500 g) 
  • 1 cebula 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 50 g masła 
  • 1 litr bulionu drobiowego/rosołu 
  • 500 g ziemniaków 
  • zioła: 2 łyżki listków świeżego tymianku, 2 łyżeczki suszonego estragonu, 2 liście laurowe 
  • 100 ml śmietanki 18% do zup i sosów 
Wykonanie:

bulion: mięso wraz z obranymi warzywami i ziołami umieścić w garnku. Zalać 1 litrem wody lub taką ilością, by przykrywała całość. Gotować około 1 godziny. Odcedzić. Warzywa nie będą potrzebne. Mięso obrać ze skóry i kości i posiekać na kawałki. 

zupa: por przekroić na 2 części - białą i zieloną. Dokładnie umyć, wypłukując piasek spomiędzy zielonych liści. Zbrązowiałe brzydkie końce pora i ciemnozielone wyrzucić. Białą część pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki, odłożyć. Tak samo posiekać zielone części pora i odłożyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Selera naciowego na plasterki. 

W szerokim dużym garnku roztopić masło, dodać zielone części pora, cebulę oraz selera i co chwilę mieszając, smażyć aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut). Dodać bulion oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gdyby było za mało bulionu, można dodać trochę wody. Całość zagotować, doprawić odrobiną pieprzu*. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 13 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odłożyć 2 łyżki wazowe ziemniaków z porami a resztę zupy zmiksować w blenderze kielichowym. Zmiksowaną zupę umieścić z powrotem w garnku. Zagotować z dodatkiem pokrojonych białych części pora oraz ziół. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut (lub do miękkości pora). Dodać odłożone ziemniaki z porami i zagotować. Dodać pokrojonego na małe kawałki ugotowanego kurczaka. Odstawić z ognia. Stopniowo dodawać śmietankę ciągle mieszając. Posolić do smaku (opcjonalnie). 

*gotując dla niemowlaka nie dodaję na tym etapie soli; sól do zup dodaję po odlaniu porcji dla dziecka, gdy jeszcze zupa jest gorąca, ta zupa nie wymagała w ogóle solenia moim zdaniem, bo zioła zrobiły wspaniała robotę

Zupa dla niemowlaka: zupę podałam niespełna siedmiomiesięcznemu synkowi - jego porcję zmiksowałam w całości. Można podać np. z ugotowaną kaszą jęczmienną lub jaglaną.

0 komentarze :

Publikowanie komentarza

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (169) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (69) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Kurczak (32) Sałatki (32) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Ciastka (28) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Płatki owsiane (13) Spis treści (13) Makaron (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Pomidory (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Soczewica (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) BLW przepisy (3) Dla dzieci (3) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Dla niemowlaka (2) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)