niedziela, 22 listopada 2020

Zupa porowo - ziemniaczana z estragonem

Kolejna pyszna zupa z łatwo dostępnych składników. Zagęszczona poprzez częściowe jej zmiksowanie. Dla mnie zaskakująco dobra: świetny jest tutaj dodatek estragonu i świeżego tymianku (akurat miałam, ale nie rezygnowałabym z jej zrobienia z powodu jego braku, tylko zastąpiła suszonym). Nie sądziłam, że takie połączenie mnie czymś zaskoczy, a jednak zupa jest warta i polecenia innym i powtórki. Zupa bazowa jest z kwestii smaku, jednak zmieniłam sposób jej wykonania robiąc od podstaw bulion i wykorzystując do tego kurczaka. Lista składników pozostała praktycznie niezmieniona, za wyjątkiem dodatku warzyw do gotowania bulionu. 

Zupa porowo - ziemniaczana

Składniki:  3 spore porcje (lub 2+2 dzieci)

na bulion:
  • 2 udka kurczaka lub 1 udko z podudziem
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera lub liść selera
  • gałązka natki pietruszki lub lubczyku, lub obie (zioła mogą być suszone)
zupa właściwa:
  • 1 większy por (ok. 500 g) 
  • 1 cebula 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 50 g masła 
  • 1 litr bulionu drobiowego/rosołu 
  • 500 g ziemniaków 
  • zioła: 2 łyżki listków świeżego tymianku, 2 łyżeczki suszonego estragonu, 2 liście laurowe 
  • 100 ml śmietanki 18% do zup i sosów 
Wykonanie:

bulion: mięso wraz z obranymi warzywami i ziołami umieścić w garnku. Zalać 1 litrem wody lub taką ilością, by przykrywała całość. Gotować około 1 godziny. Odcedzić. Warzywa nie będą potrzebne. Mięso obrać ze skóry i kości i posiekać na kawałki. 

zupa: por przekroić na 2 części - białą i zieloną. Dokładnie umyć, wypłukując piasek spomiędzy zielonych liści. Zbrązowiałe brzydkie końce pora i ciemnozielone wyrzucić. Białą część pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki, odłożyć. Tak samo posiekać zielone części pora i odłożyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Selera naciowego na plasterki. 

W szerokim dużym garnku roztopić masło, dodać zielone części pora, cebulę oraz selera i co chwilę mieszając, smażyć aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut). Dodać bulion oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gdyby było za mało bulionu, można dodać trochę wody. Całość zagotować, doprawić odrobiną pieprzu*. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 13 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odłożyć 2 łyżki wazowe ziemniaków z porami a resztę zupy zmiksować w blenderze kielichowym. Zmiksowaną zupę umieścić z powrotem w garnku. Zagotować z dodatkiem pokrojonych białych części pora oraz ziół. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut (lub do miękkości pora). Dodać odłożone ziemniaki z porami i zagotować. Dodać pokrojonego na małe kawałki ugotowanego kurczaka. Odstawić z ognia. Stopniowo dodawać śmietankę ciągle mieszając. Posolić do smaku (opcjonalnie). 

*gotując dla niemowlaka nie dodaję na tym etapie soli; sól do zup dodaję po odlaniu porcji dla dziecka, gdy jeszcze zupa jest gorąca, ta zupa nie wymagała w ogóle solenia moim zdaniem, bo zioła zrobiły wspaniała robotę

Zupa dla niemowlaka: zupę podałam niespełna siedmiomiesięcznemu synkowi - jego porcję zmiksowałam w całości. Można podać np. z ugotowaną kaszą jęczmienną lub jaglaną.

0 komentarze

Prześlij komentarz