wtorek, 3 sierpnia 2010

Sos do mięs z grilla, trzynastoskładnikowy


Ten sos ma złożony, bogaty smak. Nie jest możliwe, by zgadnąć co w nim jest :) Moim zdaniem jest rewelacyjny, warto spróbować. Zawiera jedenaście przypraw i innych składników, dodawanych w identycznych proporcjach - oto jego sekret, do tego wywar z lekką nutą wędzonki i przecier pomidorowy. Polecam na sezon grillowy do karkówki i steków :)

Składniki [na wywar]:
  • 50 g śliwek suszonych [≡spora garść]
  • udko wędzonego kurczaka [ze skórą] albo 20-25 dag boczku wędzonego
przyprawy i inne dodatki [po jednej płaskiej łyżeczce]:
  1. Sól
  2. Pieprz czarny, mielony
  3. Pieprz biały, mielony
  4. Czosnek granulowany
  5. Oregano suszone
  6. Papryka słodka
  7. Cynamon, mielony
  8. Kolendra, mielona
  9. Kmin rzymski [kumin], mielony
  10. Pieprz cayenne [chili], mielony
  11. Cukier [brązowy albo zwykły]
  • Dodatkowo: pół litra przecieru pomidorowego [passaty pomidorowej] - do kupienia w szklanych butelkach bądź kartonach.

Wykonanie:

Śliwki i boczek wędzony (albo udko wędzonego kurczaka) zalać ok. 600 ml wody, ugotować wywar [ok. 20-30 minut]. Potrzebne będzie 1/2 litra wywaru.

Wywar połączyć ze wszystkimi 11. składnikami [płaskie łyżeczki] oraz passatą pomidorową. Odstawić do połączenia składników na co najmniej godzinę.

7 komentarzy:

  1. pysznie zapowiada się ta Twoja trzynastka

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham mięso z grilla. Z tak aromatycznym sosem musi być naprawdę pyszne. Recepturę zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis brzmi smakowicie - warto spróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno mi się przyda! U nas grill ostatnio co drugi dzień...;)

    OdpowiedzUsuń