piątek, 13 lipca 2012

Kurczak cytrynowo-szałwiowy




Na obiad w środku tygodnia, na szybko. Na grilla lub z piekarnika. Dodatek skórki z cytryny świetnie się sprawdza w połączeniu z drobiem - dodaje mu charakteru. Polecam np. do sałatki z kalafiora.

Kurczak cytrynowo-szałwiowy

Składniki [3 porcje]:

  •  6 kawałków kurczaka: podudzi, pałek lub 3 całe nogi
  • 3-4 łyżki posiekanej świeżej szałwi
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę - tylko jej żółtą część.

Szałwię oczyścić (lepiej jej nie myć - dla zachowania głębszego aromatu) i drobno posiekać.

W każdym z części kurczaka podważyć skórkę - tak by jej nie oderwać zupełnie, ale by można było pod nią wsunąć przyprawy i zioła. Skórka będzie pełnić naturalną funkcję ochronną - przed wysuszeniem kurczaka.

Kurczaka posolić i popieprzyć - także pod skórką, wsunąć pod nią także skórkę z cytryny i szałwię.

Kurczaka najlepiej piec na kratce - by tłuszcz mógł swobodnie spłynąć a kurczak po upieczeniu był chrupiący. Piekłam w gorącym piekarniku przez około 35 minut (w zależności od wielkości części kurczaka) w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem (pierwsze 15 minut [piekłam w temp. 180 stopni), bez przykrycia. Podawać na ciepło.




6 komentarzy:

  1. Muszę tylko upolować szałwię! Bardzo dobry przepis, prostota smaków rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej założyć uprawę ziół na balkonie albo na ogrodzie - nie trzeba się martwić brakiem ziół - ma się je zawsze pod ręką - dlatego właśnie uwielbiam lato

      a co do szałwi - możesz dać w zamian np. tymianek

      Usuń
  2. Pyszności!!! Ja właśnie piekę kurczaka w cytrynowo-miodowo-tymiankowej glazurze. Pierwszy raz... ale w książce kucharskiej tak ładnie się prezentował, że trzeba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziorek, masz gdzieś przepis? brzmi b. dobrze

      Usuń
  3. strasznie lubiany w moim domu! a jaki dobry jest cytrynowy z tymiankiem, mmm ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. zioła to moje ulubione przyprawy, wszsytko się wybroni :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń