sobota, 30 maja 2015

Zdrowa granola bez cukru





  Przepis na domową, chrupiącą, zdrową granolę (kuzynkę musli) - bez cukru, ze zdrowymi tłuszczami z orzechów. Paliwo na śniadanie lub drugie śniadanie.

Najlepsze rozwiązanie to połączyć tę granolę z naturalnie słodkimi owocami, albo z jogurtem naturalnym zmiksowanym z owocami (na zdjęciu jest jogurt truskawkowy). 

Przepis pochodzi z anglojęzycznej strony "super zdrowe dzieci".

Zdrowa granola bez cukru, cynamonowa

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych/górskich (nie błyskawicznych)
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowców
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • 1 zupełnie łyżka (15 ml) mielonego cynamonu (lub nieco mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże białka jaj (lub 4 szt. rozmiaru M)

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 110 st. C.

W misce połączyć płatki owsiane, sezam oraz posiekane nerkowce i płatki migdałowe. Dodać cynamon i sól. Wymieszać.

W innej misce ubić białka jaj, aż będą sztywne (ok. 5 minut, w zależności od miksera). Przełożyć do mieszanki owsiano-orzechowej i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie połączyć łyżką, aż sucha mieszanka pokryje się w całości białkami jaj.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Równo wyłożyć cienką, pojedynczą warstwę płatków owsianych, wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 60 minut, przemieszać co 20 minut - by granola równomiernie się upiekła.

Po zupełnym ostudzeniu można przełożyć do słoika i zakręcić. Przechowywać 1-2 tygodnie.

Granolę podawać np. z jogurtem owocowym:

Jogurt owocowy

2 małe porcje:
200 g jogurtu naturalnego
200 g słodkich owoców: truskawek, mango
opcjonalnie 2 łyżeczki ksylitoru (cukru brzozowego, o niskim indeksie glikemicznym)

Zmiksować.




Bądź towarzyski, podziel się!


Spodobało ci się? Polub mnie

1 komentarz:

  1. wczoraj również zrobiłam domową granolę, bo taka granola z truskawkami to po prostu coś pysznego!!!! :)

    OdpowiedzUsuń